Uz jamčevinu pušten jedan od policajaca koji su ubili Georgea Floyda

Thomas Lane, jedan od četvorice bijelih policajaca koji su sudjelovali u ubojstvu crnca Georgea Floyda, pušten je noćas iz pritvora uz jamčevinu od 750 tisuća dolara, objavili su američki mediji.

Pušten je poslije ponoći po srednjeeuropskom vremenu, nakon što je uplatio jamčevinu. Njegov odvjetnik Earl Grey odbio je dalje komentirati slučaj, ali je ranije najavio da će Lane, na sljedećem saslušanju 29. lipnja, odbaciti optužbe za pomaganje u ubojstvu.

Lane na uvjetnoj slobodi ne smije nositi pištolj niti raditi, i bit će pod sudskom prismotrom.

On je jedan od četvorice policajaca koji su 25. svibnja u Minneapolisu oborili na zemlju crnca Georgea Floyda, nakon što su dobili dojavu da pijani čovjek pokušava kupiti cigarete krivotvorenim čekom.

Na snimkama se vidi kako dvojica od njih sjede na Floydu, jedan stoji i gleda, a četvrti, Derek Chauvin, koljenom drži prikliješten Floydov vrat. Na video snimci događaja koja je obišla svijet, čuje se kako Floyd zapomaže, govoreći Chauvinu da “ne može disati”. “Ubit ćeš me, čovječe”, rekao je Floyd Chauvinu, kojega je vjerojatno poznavao, jer su svojedobno u istom klubu radili kao izbacivači.

Nakon što mu je Chauvin duže od osam minuta držao prikliješten vrat, Floyd je umro nakon što je odvezen s mjesta događaja. Njegova je smrt izazvala snažne prosvjede diljem Amerike, ali i u mnogim svjetskim gradovima.

Chauvin i ostala tri policajca uhapšeni su tek nekoliko dana nakon Floydove smrti, Chauvin je optužen za ubojstvo, a ostali za pomaganje u zločinu.

Komentiraj