”Utemeljitelji Hrvatske” približit će 29 najvećih imena hrvatske povijesti’

Autor:

09.10.2023., Zagreb - Knjiga Utemeljitelji Hrvatske u izdanju Mozaik knjige. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Izdavačka kuća Mozaik knjiga u prosincu će objaviti luksuzno izdanje „Utemeljitelji Hrvatske“, a knjigu tiskanu u svega 150 primjeraka, čija je cijena 2099 eura, uredio je Vid Jakša Opačić. Kako kaže Opačić, ideja za izdanje u kojem je 29 najznačajnijih imena hrvatske povijesti, stara je dvije godine:

„Tad smo, dovršavajući rad na knjizi ‘Temelji Hrvatske’, moji kolege i ja shvatili da bismo mogli objaviti zaseban naslov koji će predstaviti one ljude koji su postavili te temelje suvremene Hrvatske. Dakle, ovom knjigom približili smo svojim čitateljima upravo one ljude iz hrvatske prošlosti koji su bili predvodnici promjena, začetnici reformi, osnivači kulturno-povijesnih i znanstvenih ustanova, utemeljitelji raznih znanstvenih disciplina. Ljude koji su bili prvi u nečemu; koji su, primjerice, skladali prvu hrvatsku operu, izrekli prvi govor na hrvatskom jeziku u Saboru, napisali prvi roman i gramatiku, nacrtali prvu cjelovitu kartu hrvatskih zemalja.“

U knjizi su kronološki poredane biografije od kneza Trpimira iz 9. stoljeća do Franje Tuđmana s kraja 20. stoljeća, a slikovni materijali su iz muzejskih institucija.

„Ovakve svečane knjige, osim zanimljivih tekstova, zahtijevaju i vrhunske ilustracije, a za njih smo se obratili najeminentnijim muzejskim, galerijskim i arhivskim ustanovama u Hrvatskoj. Za nas, kao izdavača, izuzetno je bitno u ponudi imati i takve posebne projekte. Nemamo ih mnogo; od oko 130 novih naslova koje objavimo u jednoj godini, svega jedan ulazi u tu kategoriju. No naši vjerni kupci jako dobro poznaju takva naša izdanja, jer ‘Utemeljitelji Hrvatske’ bit će već šesto luksuzno izdanje koje smo pripremili. I ne mislimo na tome stati; već sad razmišljamo o nekim budućim naslovima u godinama koje su pred nama. Iako sam dosad uredio već poveliki broj takvih i sličnih naslova, uvijek iznova naučim ponešto novo; od nekih faktografskih podataka, preko nekih dodatnih zanimljivosti, pa u krajnjoj liniji do suradnje s nekim novim kvalitetnim autorima. Sve je to zalog za neke još neobjavljene ideje koje tek treba pretočiti u nove zanimljive knjige“, rekao je Opačić.

U knjizi je predstavljeno 29 biografija ljudi koji su postavili temelje suvremene Hrvatske, od kneza Trpimira iz 9. stoljeća do Franje Tuđmana

Povjesničar Hrvoje Kekez u knjizi „Utemeljitelji Hrvatske“ predstavio je značaj i djelovanje trojice uglednika iz hrvatske prošlosti: Franju Bučara, pionira hrvatskog sporta, Ramira Bujasa, utemeljitelja znanstvene psihologije, i Milovana Gavazzija, jednog od najuglednijih hrvatskih etnologa. Kako kaže, svaki od 29 pojedinaca predstavljenih unutar korica te knjige odabran je zbog svog posebnog doprinosa u različitim poljima hrvatske prošlosti.

„Pritom smo se vodili mišlju da prilikom odabira pojedinaca koje možemo smatrati utemeljiteljima Hrvatske, odaberemo one koji su bili prvi ili utemeljitelji neke djelatnosti. Osim toga, svaku biografiju popratila je lenta vremena radi lakšeg snalaženja čitatelja, ali i po nekoliko zanimljivosti koje su ili povezane sa životom predstavljenog pojedinca ili čitatelju daju dodatan kontekst pojedinih informacija koje se pojavljuju u glavnom tekstu. Također, na kraju svake biografije nalazi se i pregled korištene literature, svojevrsni poziv čitatelju da ako to želi, proširi svoje znanje. Kako sam po svojoj vokaciji medievalist, sveučilišni profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu koji istražuje i predaje srednjovjekovnu povijest, ovom prigodom bih istaknuo kneza Trpimira, prvog neupitnog hrvatskog vladara koji je nosio titulu kneza, ili pak kralja Stjepana Držislava koji je izgradio moćnu Hrvatsku Kraljevinu. Na kraju bih istaknuo i Ivaniša Korvina, bana Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, koji je krajem 15. stoljeća uspješno ratovao protiv Osmanlija“, rekao je Kekez.

Istraživanje biografija uglednika iz prošlosti pred istraživača donosi brojne nove spoznaje, što se svakako dogodilo i Kekezu. O trojici utemeljitelja Hrvatske koje je predstavio u knjizi, znao je mnogo i prije svoga istraživanja ili je barem tako mislio. No, kako to obično biva, vrlo brzo se uvjerio da još puno može naučiti i saznati iz sačuvanih povijesnih vrela i dostupne znanstvene literature.

„Za primjer donosim Franju Bučara, koji je svima nama poznat kao utemeljitelj brojnih sportskih društava, odnosno, kao osoba koja je dala temelje strukturiranom i organiziranom bavljenju brojnim sportovima u Hrvatskoj. No bilo mi je iznenađujuće i poučno saznati o kolikom se broju te o koliko različitih sportova radi. Recimo, nisam ranije znao da je Bučar bio i utemeljitelj igranja hokeja na travi u Hrvatskoj“, priznao je Hrvoje Kekez.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.