Ususret Bleiburgu: “U ovakvom ozračju to je veliko iskušenje za Vladu”

Autor:

Filip Kos/PIXSELL, Saša Zinaja/NFOTO

Nacional je u svom novom broju istražio kako će za nekoliko dana biti obilježena još jedna jedna obljetnica proboja iz Jasenovca. Gotovo je sigurno da ni ove godine neće biti zajedničke komemoracije.

Zoran Pusić – aktivist, predsjednik Antifašističke lige, osnivač i predsjednik GOLJP-a (Građanski odbor za ljudska prava) te jedan od osnivača GONG-a, regionalne Igmanske inicijative, Documente, CIVIS-a i Kuće ljudskih prava – za Nacional je, izneđu ostalog, prokomentirao i činjenicu da još uvijek nije donijet zakon kojim bi se kažnjavala upotreba ustaškog znakovlja i simbola, zbog čega i dolazi do neujednačene sudske prakse, a ovakvi incidenti uglavnom ostaju nekažnjeni.

“Sjećam se da je, kada se raspravljalo o izmjenama Kaznenog zakona, jedan predstavnik HDZ-a izjavio kako je vrlo čudno da se na tome inzistira prije lokalnih izbora, umjesto da se raspravlja o ozbiljnim problemima. To je standardna floskula svih onih koji ne želi priznati da su to ozbiljni problemi s kojima se ovo društvo susreće preko trideset godina i nikako da ih riješi”, kaže za Nacional Pusić.

Smatra da je rješenje prilično jednostavno, a vidjeli smo ga kad je Austrija zabranila veličanje ustaštva i fašističke simbole na okupljanju na Bleiburgu. Prisjetio se tada primjera kada je jedan NDH nostalgičar pozdravljao uzdignutom desnicom, policija ga je prekršajno kaznila s par tisuća eura globe, dok je on neuspješno objašnjavao da je – mahao prijatelju.

“Mi umjesto jasnog prekršajnog zakona i učinkovitog pravosuđa imamo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje je donijelo mudru odluku da je upotreba ustaškog pozdrava i znakovlja protuustavna i zabranjena, osim kad je dopuštena. Imamo Viši prekršajni sud koji oslobađa Thompsona zbog vikanja ‘Za dom spremni’ uz obrazloženje da publika na koncertu tim uzvikom nije bila uznemirena. U tako stvorenom ozračju veliko iskušenje koje Vladu očekuje je ovogodišnje preseljenje Bleiburga na Mirogoj i Udbinu”, izjavio je za Nacional Zoran Pusić.

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca potvrđeno je da se obilježavanje središnje komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, čiji je pokrovitelj Hrvatski sabor, neće održati u Bleiburgu.

Kako je priopćio Sabor, komemoracija će se održati u petak i subotu 13. i 14. svibnja na zagrebačkom Mirogoju i u svetištu hrvatskih mučenika u Udbini.

U župnoj crkvi u Bleiburgu ipak će se služiti sveta misa, dok će hrvatski veleposlanik u Austriji položiti vijenac. Odbor za unutarnje poslove austrijskog parlamenta zatražio je sredinom ožujka od ministra unutarnjih poslova službenu zabranu održavanja komemoracije u Bleiburgu, no zabrana se ne odnosi na služenje mise.

Cijeli članak novinarke Zrinke Vrabec-Mojzeš o obilježavanju obljetnice Jasenovca pročitajte u novom broju Nacionala

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.