USTAVNI SUD: “Pozdrav “Za dom spremni” nije u skladu s Ustavom”

Ustavni sud Republike Hrvatske u petak se oglasio priopćenjem, u kojem je komentirao odluku Visokog prekršajnog suda od 3. lipnja o pozdravu ‘Za dom spremni’.

“Ustavni sud Republike Hrvatske ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.

Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku.

Ustavni sud Republike Hrvatske jamči poštivanje i primjenu Ustava Republike Hrvatske i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima. U odnosu na pozdrav “Za dom, spremni”, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske”, navodi se u priopćenju Ustavnog suda kojeg potpisuje njihov predsjednik Miroslav Šeparović.

Visoki prekršajni sud donio odluku o “Za dom spremni”

Komentiraj