Usprkos blagom rastu svjetskih burzi ZSE očekuje stagnaciju i nastavak opreznog trgovanja

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, a kako nema značajnijih domaćih gospodarskih vijesti, ulagači će pratiti zbivanja na svjetskim burzama.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je prošli tjedan 0,48 posto, na 1.983 boda, a Crobex10 za 0,51 posto, na 1.184 boda. Oba indeksa zabilježila su gubitke drugi tjedan zaredom.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobexnutris, za 2,69 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 1,92 posto.

Redovni dionički promet iznosio je svega 17,2 milijuna kuna, što je otprilike 6,4 milijuna manje nego u tjednu ranije.

No, ostvareno je gotovo 16,5 milijuna kuna blok prometa. Pritom je 14,1 milijun kuna zabilježeno u blok transakciji dionicom Tankerske Next Generation, po cijeni od 66 kuna za dionicu, a 2,4 milijuna kuna dionicom HPB-a, po cijeni od 800 kuna.

„Na domaćoj je burzi prošloga tjedna vladalo negativno ozračje, pa su Crobexi pali drugi tjedan zaredom. Likvidnost je, pak, zahvaljujući blok transakcijama, porasla, pa je prosječni dnevni promet dionicama iznosio 6,7 milijuna kuna”, kaže Marko Plastić, analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom Podravke, 2,48 milijuna kuna. Cijena joj je pala 0,7 posto, na 570 kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica Atlantic grupe, kojom je ostvareno 2,1 milijun kuna, a cijena joj je pala 1,04 posto, na 382 kune.

Značajniji promet imala je i dionica Atlantske plovidbe, 1,53 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,48 posto, na 419 kuna.

Najveće gubitnice među likvidnijima bile su dionice AD Plastika, s padom cijene za 5,44 posto, na 90 kuna, te Saponije, za 4,82 posto, na 790 kuna.

Najviše su, pak, porasle cijene dionica Slatinske banke, za 15 posto, na 57,5 kuna, Tankerske Next Generation za gotovo 13 posto, na 61 kunu, te Vira za 10,8 posto, na 43 kune.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 48 dionica, pri čemu je cijena njih 15 porasla, 27 pala, a devet stagnirala.

Svjetske burze porasle

A na Wall Streetu su cijene dionica prošloga tjedna porasle. Dow Jones ojačao je 2,7 posto, dok je S&P 500 skočio 3,6, a Nasdaq indeks 4,1 posto.

„Nakon tri tjedna pada, na Wall Streetu su cijene dionica porasle. Predsjednik Feda Jerome Powell najavio je novo povećanje kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija, stoga većina analitičara očekuje novo, treće povećanje u nizu za 0,75 postotnih bodova. U utorak će u fokusu ulagača biti izvješće o inflaciji u SAD-u u kolovozu, a većina analitičara očekuje popuštanje inflacije s 8,5 na 8,1 posto”, objašnjava Marko Plastić.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,95 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,3, a pariški CAC 0,7 posto.

„I na europskim je burzama vladalo pozitivno ozračje, ali u nešto manjoj mjeri nego u SAD-u. Europska središnja banka podigla je kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, što je bilo u skladu s očekivanjima, a u studenom se očekuje novo povećanje kamata za 0,75 postotnih bodova”, zaključuje Marko Plastić.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]