VIDEO: Uskoro počinje nacionalna obrazovna kampanja ‘Tjedan cjeloživotnog učenja’

Autor:

facebook.com

Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja u kojoj se građanima na neposredan, često i neformalan način, prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja.

Aktivnosti u okviru ovogodišnjega, 11. Tjedna cjeloživotnog učenja, provodit će se u razdoblju od 2. do 8. listopada 2017. godine na cijelom području Republike Hrvatske održavanjem niza događanja (radionica, tribina, sajmova učenja, okruglih stolova) sa svrhom podizanja osobne motivacije za uključivanje što većega broja građana u proces učenja pod sloganom ‘PROVJEŽBAJ MOZAK!’.

Niz obrazovnih ustanova otvorit će svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje one nude. Najveći dio aktivnosti ove kampanje financira se iz Europskoga socijalnoga fonda putem trogodišnjega projekta pod nazivom Promocija cjeloživotnog učenja, čija je ukupna vrijednost 11.508.270,12 kn budući da su promocija i jačanje svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja istaknuti kao prioriteti unutar svih strateških dokumenata vezanih uz razvoj obrazovanja u Republici Hrvatskoj, ali i na razini Europske unije.

U okviru ove kampanje sedmi put zaredom dodijelit će se nagrada Maslačak znanja za postignuća u učenju odraslih osoba, dok će se prvi put dodijeliti Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj na stručnoj i znanstvenoj razini.

Niska stopa uključenosti hrvatskih građana u nekih oblik cjeloživotnog učenja već je duže vrijeme prepoznana kao bitan problem hrvatskoga društva. Ovaj je problem posebice izražen imamo li na umu da je učenje, i to tijekom cijeloga života, nužan preduvjet funkcioniranja u suvremenome svijetu. Učenje nam omogućava da se zaposlimo, budemo aktivni članovi političkih zajednica u kojima živimo te da u potpunosti razvijemo sve svoje talente i potencijale.

Upravo je potreba za jačanjem svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja bila poticaj za pokretanje Tjedna cjeloživotnog učenja.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizira Tjedan cjeloživotnog učenja od 2008. godine, čime je nastavila inicijativu pokrenutu 2002. godine, kada je Hrvatska zajednica pučkih i otvorenih učilišta provela prvi Tjedan cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj. U prvim godinama organiziranja Tjedan se u Hrvatskoj provodio u samo nekoliko gradova te je u okviru njih organizirano tek nekoliko aktivnosti. No, već i ti prvi Tjedni pobudili su zanimanje građana i medija za problematiku cjeloživotnoga učenja. Informiranje građana o tome kako mogu postati dio procesa cjeloživotnoga učenja te motiviranje da se na taj korak odvaže, bili su okosnica svakog od proteklih Tjedana cjeloživotnog učenja.

Tjedan se, pritom, svake godine dodatno razvijao, širio se opseg aktivnosti i područja u kojima se kampanja provodila, povećavao broj aktivnosti i uključenih institucija, jačala uključenost ključnih aktera na svim razinama te je, što je posebice važno, neprestano rastao broj građana koji je sudjelovao na nekoj od aktivnosti. Tjedan cjeloživotnog učenja 2016. tako se provodio u svim hrvatskim županijama u većim gradovima, ali i u brojnim manjim sredinama. Skroman broj aktivnosti provedenih u okviru prvih Tjedana cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj predstavljao je začetak provedbe kampanje koja je u 2016. godini obuhvatila 660 događanja na kojima je sudjelovalo više od 28 000 građana.

I u okviru ovoga, jedanaestoga Tjedna cjeloživotnog učenja, organizirat će se nekoliko stotina događanja diljem Hrvatske usmjerenih na promociju obrazovanja i učenja. Građani će moći posjećivati besplatne radionice, predavanja, okrugle stolove, koncerte, a niz obrazovnih ustanova otvorit će svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje one nude.

Aktivnosti kampanje ove će godine započeti svečanim otvorenjem 2. listopada u Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica s početkom u 11 sati.

Jedna od najvažnijih aktivnosti, koja se već tradicionalno provodi u okviru Tjedna cjeloživotnog učenja, je dodjela nagrada Maslačak znanja za postignuća u učenju odraslih osoba. Ovogodišnji su dobitnici nagrade Gordan Radić, Klaudija Gatarić i Sonja Šimatić. Radi se o pojedincima koji su odlučili proširiti svoja znanja i vještine, raditi na sebi i svome osobnomu razvoju. Pritom su morali preskočiti brojne zapreke, a rezultat njihove odlučnosti i ustrajnosti jesu brojne pozitivne promjene u njihovim životima. Nagrade Maslačak znanja ovogodišnjim dobitnicama dodijelit će se u okviru svečanog otvorenja Tjedna.

U okviru nacionalne obrazovne kampanje 11. Tjedan cjeloživotnog učenja Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih dodijelit će Priznanje za doprinos razvoju obrazovanja odraslih kojim se želi istaknuti, promovirati i odati priznanje pojedincima koji su, baveći se ovim područjem aktivno više od četrdeset godina, svojim radom i djelovanjem zadužili obrazovanje u Republici Hrvatskoj na stručnoj i znanstvenoj razini.

Ovogodišnji dobitnici Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih su: dr. sc. Nikola Pastuović, prof. emeritus iz Zagreba, za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih te Ljudevit Šimunović, prof. iz Zagreba i Josip Nakić Alfirević, prof. iz Koprivnice, za doprinos razvoju prakse obrazovanja odraslih.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u provedbi Tjedna cjeloživotnog učenja surađuje s nizom institucija i organizacija, bez čije pomoći i aktivnog doprinosa ova kampanja ne bi bila ni približno toliko uspješna. Ovdje se posebice ističu regionalni koordinatori, ustanove za obrazovanje odraslih, koje s Agencijom surađuju na osmišljavanju i provedbi aktivnosti u okviru Tjedna, animiranju i motiviranju institucija na lokalnoj i regionalnoj razini te informiranju građana o mogućnostima učenja u njihovim sredinama. Nadalje, jedan od najvažnijih partnera u provedbi Tjedna cjeloživotnog učenja je, već tradicionalno, Hrvatski zavod za zapošljavanje koji se sa svojim ispostavama diljem Hrvatske uključuje u kampanju organizacijom niza aktivnosti usmjerenih na promociju učenja i obrazovanja, posebice u svrhu povećanja zapošljivosti.

Veliku potporu kampanji dale su nam i osobe iz javnoga života – skijaš Ivica Kostelić, plivač Gordan Kožulj, voditeljica Blaženka Leib i karatistica Maša Vidić, koji su ujedno promotori i ovogodišnje kampanje.

U okviru Tjedna cjeloživotnog učenja promotori će pozivati građane da uče i unaprjeđuju svoja znanja i vještine kako bi lakše pronašli posao, bili aktivni članovi društva, obogatili vrijeme koje provode s obitelji ili baveći se raznim hobijima – i to bez obzira na dob.

Sigurni smo da će upravo njihove poruke o važnosti cjeloživotnog učenja dodatno motivirati građane da se i sami odvaže uključiti u neki oblik učenja ili obrazovanja.

Sve novosti oko ovogodišnjega Tjedna možete pratiti na našoj mrežnoj stranici cjelozivotno-ucenje.hr te na službenim profilima na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram).

POPIS REGIONALNIH KOORDINATORA U NACIONALNOJ OBRAZOVNOJ KAMPANI
11. TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA

1. Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija

Pučko otvoreno učilište Vinkovci, Ravnateljica: Rozalija Marinković
Adresa: Pavleka Miškine 10, Vinkovci, kontakt osoba: Tamara Petrić
kontakt telefon: 032/ 334-540; 098 731 888
e-pošta: [email protected]; [email protected]

2. Požeško-slavonska i Osječko-baranjska županija

Pučko otvoreno učilište Obris, Ravnateljica: Jadranka Krmpotić
Adresa: Vanje Raduša 19, Požega; kontakt osoba: Suzana Aleksić
kontakt telefon: 034/ 313-400; e-pošta: [email protected]

3. Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska i Bjelovarsko-bilogorska županija

Pučko otvoreno učilište Adeptio, Ravnatelj: Alen Kaminski
Adresa: Matice hrvatske 1, Bjelovar; kontakt osoba: Alen Kaminski
kontakt telefon: 098/ 323-886; e-pošta: [email protected]

4. Koprivničko-križevačka, Međimurska i Varaždinska županija

Pučko otvoreno učilište Koprivnica, Ravnatelj: Josip Nakić Alfirević
Adresa: Starogradska 1, Koprivnica; kontakt osoba: Ksenija Krušelj
kontakt telefon: 048/ 240-302; e-pošta: [email protected]

5. Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Istarska županija

Narodno učilište ustanova za obrazovanje i kulturu u Rijeci, Ravnateljica: Heni Strčić
Adresa: Školjić 9, Rijeka; kontakt osoba: Željka Ljubičić
kontakt telefon: 091/2212-271; e-pošta: [email protected]

6. Zadarska i Šibensko-kninska županija

Učilište Finis, Ravnateljica: Ina Gulan Kadić
Adresa: Ulica postrojbi specijalne policije Zadar 12, Zadar, kontakt osoba: Katarina Dobrović;
kontakt telefon: 023/ 251-036; e-pošta: [email protected]

7. Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija

Obrtna tehnička škola, Ravnatelj: Renato Žuvela
Adresa: Plančićeva 1, Split; kontakt osoba: Ružica Vorgić Krvavica;
kontakt telefon: 021/ 384-484; 385 938;
e-pošta: [email protected]; [email protected]

8. Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Zagrebačka županija i Grad Zagreb

Obrtničko učilište-ustanova za obrazovanje odraslih, Ravnatelj: Dražen Maksimović
Adresa: Ilica 49/I, Zagreb; kontakt telefon: 01/ 4826-012; e-pošta: [email protected]

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.