Zvonimir Coric/VLM/PIXSELL

Uskoro izručenje dvojice državljana BiH zarobljenih u Siriji

Dvojica državljana Bosne i Hercegovine koji su se borili u redovima terorističkih organizacija u Siriji i Iraku u narednim će danima biti prebačeni u BiH a dogovor o tome već je postignut između vlasti te zemlje i SAD-a, tvrdi u subotu sarajevski “Dnevni avaz”.

List tvrdi kako je riječ o Aliji Keseroviću i Amiru Selimoviću, pripadnicima IS-a zarobljenim u nedavnim sukobima sa snagama protuteorističke koalicije koje čiste posljednje džepove otpora terorističkih skupina u Siriji.

Keserović i Selimović od ranije su na crvenim tjeralicama Interpola a vlasti BiH traže ih zbog povezanosti s terorizmom. Prema dostupnim informacijama njih dvojica bili su pripadnici terorističkih skupina Islamska država (IS) odnosno fronta Al-Nusra.

Oni bi u BiH trebali biti prebačeni američkim zrakoplovom te potom predani pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i odmah pritvoreni a nakon toga se može očekivati njihovo procesuiranje pred pravosudnim tijelima BiH.

Na Intrepolovim tjeralicama trenutačno su imena 25 osoba podrijetlom iz BiH koje se povezuje s terorizmom. među njima je i Emir Ališić koji je, prema dostupnim informacijama, u Siriji zarobljen 2018. godine zajedno s posvojenim sinom Hamzom Labidijem no njihovo izručenje za sada nije najavljeno.

Američke snage su, uz pomoć kurdske vojske, prošle godine zarobile i Ališića i njegovog posinka Labidija.

Najtraženiji s popisa terorista, nekadašnji vođa zajednice radikalnih islamista u BiH Nusret Imamović navodno je uspio pobjeći u Libiju gdje se trenutno skriva.

Komentiraj