Nije izglasan opoziv Plenkovića. Evo kako su glasali zastupnici

Autor:

23.02.2023. Zagreb - Sabor RH, Prijedlog za pokretanje pitanje povjerenja predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkovicu - predlagatelji 33 zastupnika u Hrvatskome saboru Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Zeljko Hladika/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković ima povjerenje Hrvatskog sabora i stabilnu većinu, potvrdilo je u petak glasovanje o premijerovu opozivu koji je tražila oporba, na poticaj Domovinskog pokreta (DP), jer je za opoziv ruku dignulo 56 zastupnika, 77 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Taj rezultat govori da za oporbeni prijedlog nisu glasovali ni svi oporbeni zastupnici, njih je 74. Da bi uspjela u svom naumu, oporba je trebala pridobiti 76 zastupnika.

Protiv opoziva glasovalo je 77 zastupnika, koji su na taj način poslali poruku da su oporbene prozivke na premijerov račun neosnovane, te da on dobro radi svoj posao.

Sabor je o premijerovu opozivu raspravljao prošli tjedan. U maratonskoj raspravi oporba ga je prozivala za brojne afere, od Janafa i Ine do “afere SMS”.

Teretila ga je i za zatvaranje sisačke Rafinerije, izostanak obnove nakon potresa, neprovođenje zdravstvene reforme…

Vlada je odbila premijerovu odgovornost za koruptivne afere i izostanak reformi, a uz njega, pokazalo se u raspravi, čvrsto stoji saborska većina.

Prvi je to put od listopada 2016., kada je Plenković preuzeo premijersku dužnost, da se u Saboru propitivalo pitanje povjerenja njemu.

U proteklih gotovo šest i pol godina oporba je bezuspješno nastojala opozvati cijelu Vladu i niz ministara: financija, zdravstva, obrazovanja itd, no nikada premijera.

Ranije objavljeno:

Hrvatski sabor glasat će o prijedlogu 33 oporbena zastupnika da se opozove premijera Andreja Plenkovića, a da bi to oporba ostvarila, mora pridobiti 76 zastupnika, što je, kažu vladajući, teško zamislivo.

Trenutno zastupnici imaju vremenski ograničena izlaganja i iznose razloge za opoziv Andreja Plenkovića.

Premijerov opoziv, podsjetimo, inicirao je Domovinski pokret, koji ga, u suradnji s ostalom oporbom, proziva za afere: JANAF, INA, “SMS”, ali i za zatvaranja sisačke Rafinerije, izostanak obnove i zdravstvene reforme.

Vlada je odbila sve navode iz oporbenog prijedloga kao neutemeljene, te ističe da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja premijeru Andreju Plenkoviću.

“Ni teoretske šanse nema da se izglasa nepovjerenje premijeru Plenkoviću”, kazala je novinarka HTV-a Tatjana Munižaba za HTV-ov Studio 4.

HDZ-ova koalicija je, kako je rekao jedan njezin partner, čvrsta kao armirani beton. Uz to, uzme li se u obzir i to da je povezuje i drži na okupu snažno vezivno tkivo, a to je ostanak na vlasti, onda talasanja ne bi trebalo biti. Svjesna je toga i oporba da će i ovaj jedan u nizu, od gotovo 20 dosadašnjih pokušaja bilo pojedinog ministra ili vlade u cjelini, biti također neuspješan. Netko bi se mogao upitati zašto su onda uopće i uputili zahtjev za “rušenjem Plenkovića” u saborsku proceduru. To je zato da bi ih se još jednom čulo, kazala je Munižaba.

“Ono čemu bi moglo poslužiti ovo glasanje je da se vidi u Hrvatskom saboru “tko je tko” i “tko je gdje”. Nepisano je političko pravilo i parlamentarnog života, da su glasanja o državnom proračunu i povjerenju vladi jedine dvije točke na kojima se egzaktno pokazuje tko je vlast, a tko je oporba. Tu nema suzdržanih”, napominje Munižaba.

Istaknula je da postoje u oporbi oni poput stranke i kluba zastupnika Miroslava Škore koji su unaprijed najavili da će biti suzdržani na glasanju. Oporba je potom uzvratila da ako ostanu pri tome, onda više nemaju što tražiti na sastancima oporbe. Jedan takav sastanak zakazan je za danas.

“I ovaj prvi pokušaj oporbe da u gotovo sedam godina mandata Andreja Plenkovića sruši premijera bit će neuspješan. Pitanje je samo s koliko će potpore glasova Andrej Plenković ostati premijer, hoće li to biti onih 77 službene koalicije ili koji glas više”, rekla je Munižaba.

Live stream možete pratiti OVDJE:

https://youtu.be/mfZSvdHhSys

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.