Uskok sumnja da su Petek i Barišić dogovarali još poslova

Istražitelji su u posjedu tajno snimljenih razgovora ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka s predsjednikom uprave VG Komunalac Juricom Mihaljem o radovima na novom reciklažnom dvorištu u Velikoj Gorici, iz kojih Uskok zaključuje da je Petek i za taj posao, vrijedan oko tri milijuna kuna, imao dogovor s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem, donosi portal telegram.hr.

Ovo je novi moment u procesu koji je prošli tjedan počeo protiv Kreše Peteka i njegove firme Elektrocentar Petek, te ukupno 12 osumnjičenih u korupcijskom lancu koji je navodno formirao.

Preslušavajući brojne snimke Petekovih razgovora koji su tajno nadzirani punih godinu dana, istražitelji su došli i do onog koji, kako ocjenjuju, ukazuje da je s gradonačelnikom Barišićem dogovarao više poslova nego što im se u ovom trenutku stavljaju na teret.

Za sada se Peteka i Barišića, te nekolicinu njihovih suradnika, tereti za namještanje radova na pročistaču u Velikoj Gorici, te na obnovi rasvjete. U pitanju su poslovi vrijedni oko 180 milijuna kuna. Elektrocentar Petek sklopio je ljetos ugovor s tvrtkom VG Vodoopskrba za pročistač, iako, kako sumnjaju istražitelji, uopće nije adekvatan izvođač za taj posao.

Zato je, što je činio i ranije, Petek okupio više izvođača s kojima se pojavio na natječaju u čiju regularnost USKOK sumnja. Ugovor za gradsku rasvjetu nije još bio finaliziran, a Petek i Barišić u međuvremenu su uhićeni.

Obojica su sada u istražnom zatvoru u Remetincu. Prema onome što proizlazi iz tajnih snimki, za taj zadnji posao, započeo je proces u kojem se natječajna dokumentacija prilagođavala upravo Peteku.

Sredinom travnja ove godine, Petek je kontaktirao Mihalja i pitao ga o javnom nadmetanju za dogradnju reciklažnog dvorišta što ga je inicirao grad Velika Gorica.

“Čekaj, čekaj, daj ono… sa šefom sam razgovaral ono, nastavak reciklažnog. Ja bi nosil. Očeš ti s menom asfalte i to…”, predlaže Petek Mihalju suradnju.

Mihalj mu na to uzvraća: “Čekaj, sa šefom si razgovarao da bi ti nosio”.

“Da”, odgovara Petek.

I doista, upravo su Petek i Mihalj dobili ovaj posao. Lokalni mediji javili su ovih dana da je na budućem gradilištu reciklažnog dvorišta u Kurilovcu osvanula ploča na kojoj se među izvođačima radova ističu Elektrocentar Petek, VG Komunalac, Mebelt iz obližnjih Orla i još jedna gorička tvrtka Kota GPN. Vrijednost ugovora je oko tri milijuna kuna, a odluka o odabiru donesena je početkom lipnja ove godine.

Prije pet godina Petek je s gradonačelnikom Barišićem potpisao i Ugovor o izgradnji reciklažnog dvorišta u Mraclinskoj Dubravi. Radilo se o dijelu projekta ‘U mojem dvorištu’, koji se kroz operativni program Slovenija – Hrvatska financirao sredstvima Europske unije. Vrijednost radova iznosi 4,5 milijuna kuna, prenio je telegram.hr.

Komentiraj