USKOK provjerava Kuščevića, Žalac, Tolušića i G. Marića

Autor:

Zagreb, 30.12.2009 - U najnovijoj antikorupcijskoj akciji "Bankomat" kojoj su na meti trojica bivših èelnika Hrvatske poštanske banke (HPB) uhiæena su i èetvorica poduzetnika, Boris Šimuniæ (32) iz Zagreba, Svetimir Gadže (37) iz Gruda, Oliver Beidenegl (36) iz Ploèa i Ivan Galiæ (49) iz Drvenika koji su od te banke, kako sumnjaju u USKOK-u, nezakonito dobili kredite u iznosu veæem od 170 milijuna kuna. Policija je jutros u Zagrebu te na splitskom i dubrovaèkom podruèju uhitila petoricu osumnjièenih, a naknadno im se prijavio i šesti, dok je posljednji, donedavni predsjednik Uprave HPB-a Josip Protega, za sada nedostupan jer je izvan Hrvatske. U USKOK-u su poslijepodne poèeli s ispitivanjem dvojice Proteginih kolega, bivšeg predsjednika Uprave i direktora financija HPB-a Marija Kiriniæa te bivšeg èlana Uprave Ivana Sladonje. Oèekuje se da æe nakon njih na red doæi i èetvorica poduzetnika kojima je HPB navodno od poèetka 2006. do kolovoza ove godine nezakonito odobrila nenamjenske kredite u iznosu veæem od 170 milijuna kuna, bez odgovarajuæih pokriæa, odnosno osiguranja plaæanja kredita. Na slici tabla USKOK-a na ulazu u sjedište Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
foto FaH/ Damir SENÈAR /ds

hina

USKOK provjerava četvero smijenjenih ministara, osim Lovre Kuščevića, na meti izvida su i Goran Marić, Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac, piše u subotu Jutarnji list.

USKOK već duže od mjesec dana, prema neslužbenim informacijama, provodi izvide vezane uz poslove i imovinu bivšeg ministra Gorana Marića te s njim povezanih osoba, piše Jutarnji list. Nakon niza medijskih napisa o suspektnim poslovima i stjecanju vijednih nekretnina obitelji Marić, USKOK je kroz formalne izvide odlučio provjeriti je li u njegovim radnjama bilo nezakonitosti.

Pritom su istražitelji izuzeli poslovnu dokumentaciju o davanju u najam i prodaji državne imovine u Marićevu mandatu, između ostaloga o prodaji rezidencije u Grškovićevoj ulici koju je koristio bivši predsjednik Stjepan Mesić, a koju je za tvrtku Sjajna svjetlost koju vodi kupio Marićev, kako je sam rekao, prijatelj ali i raniji poslovni partner Zvonko Šarić.

Tako se pod lupom istražitelja našao i jedan od posljednjih poslova ministra Marića, o čemu je jučer izvijestio portal Telegram, a radi se o prodaji državnog zemljišta veličine 85,6 hektara u Brodskom Varošu, nadomak Slavonskog Broda, tvrtki Marsonia glas u vlasništvu ministrova prezimenjaka, prijatelja i zemljaka Dragana Marića. Treba napomenuti da procedura kupoprodaje još nije dovršena, naglašava Jutarnji list.

Bivši ministar Kuščević na meti je izvida zbog sumnje u nezakonitost prenamjene poljoprivrednog zemljišta, kod Gabriele Žalac provjerava se je li bilo protuzakonitog pogodovanja Josipu Stojanoviću, vlasniku tvrtke Jolly, a izvidi kod Tolušića vezani su za prijavu manje kvadrature kuće u Virovitici u imovinskoj kartici, piše u subotu Jutarni list.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.