USKOK pokrenuo istragu: Granični policajac uzimao mito za lažne pečate u putovnici

Autor:

11.03.2020., Bajakovo - Granicni prijelaz izmedju Hrvatske i Srbije. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU vukovarsko-srijemske, donio rješenje o provođenju istrage protiv jednog hrvatskog državljanina (1988.) i dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1976., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave.

Istraga je pokrenuta protiv policajca s graničnog prijelaza Županja, djelatnika PU vukovarsko-srijemske, zbog sumnje da je 52-godišnjem državljaninu BiH udarao u putovnicu granične pečate s namještenim datumima. Zauzvrat je dobivao po 200 eura mita. Učinio je to na molbu svog znanca, 48-godišnjeg državljana BiH. I njih dvojica su također završili pod istragom.

Osnovano se sumnja da je u razdoblju od početka 2023. godine do 8. veljače 2024., u Hrvatskoj, Austriji te Bosni i Hercegovini, kao policijski službenik na Stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Županja, pristao da za novčani iznos u putnu ispravu otisne službene ulazno/izlazne granične pečate s namještenim datumima.

Time se prikazalo da je državljanin BiH na vrijeme napustio teritorij Austrije, što mu je omogućilo regulaciju boravka unutar Schengenskog prostora odnosno izbjegavanje zabrane daljnjeg boravka u tom prostoru, stoji u priopćenju USKOK-a.

Pao je na Bajakovu

Potom je 52-godišnjak putem Western Uniona uplaćivao 48-godišnjaku iznose od najmanje 200 eura. To je, navodi se u rješenju o provođenju istrage, bilo mito za policajca koji je pečate otiskivao.

Taj novac je 48-godišnjak nosio policajcu u Županju, a ovaj bi, kad bi uzeo novac, u putovnicu 52-godišnjaka udario granični pečat iako čovjek uopće nije prešao granicu.

Sve je razotkriveno prije par dana kada je 52-godišnjak došao na granični prijelaz na Bajakovu i policajcu tijekom kontrole na uvid predao svoju putovnicu sa spornim pečatima. Policajac je osumnjičen za primanje mita, krivotvorenje isprava, te zlouporabu položaja, dok su državljani BiH osumnjičeni za davanje mita.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.