USKOK odustao od zahtjeva da se Vidoševiću uzme imovina vrijedna 39 milijuna kuna

Autor:

21.02.2018., Zagreb - Bivsi predsjednik HGK Nadan Vidosevic dolazi na Zupanijski sud, na nastavak sudjenja za aferu Remorker, u kojoj ga se tereti za izvacenje novca preko fiktivnih ugovora. 
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

USKOK je u četvrtak odustao od zahtjeva da se bivšem šefu Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću i njegovoj obitelji oduzme 39 milijuna kuna imovine za koju, prema početnom nalazu vještaka, nisu mogli dokazati porijeklo, objavio je Telegram.

Kako navode, USKOK od suda očekuje da Vidoševiću oduzme ‘samo’ 26,2 milijuna kuna nezakonite dobiti što ju je, kako stoji u optućnici, dobio kao svoj dio od novca izvučenog iz HGK. Sumna se da je iz HGK od 2006. do ožujka 2011. godine ukupno izvučeno 36 milijuna kuna.

USKOK navodi da je novac isplaćivan tvrtkama koje za HGK nikada nisu radile nikakve poslove.Ključne figure u tome, kako su već i sami priznali, bili su Igor Premilovac i njegova tvrtka Remorker te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je također ispostavljao HGK fakture za poslove kojih nije bilo ili su računi uvećavani.

Tijekom istrage u studenom 2013. godine vještaci su utvrdili da obitelj Vidošević ima čak 39 milijuna kuna vrjedniju imovinu od ostvarenih prihoda. Na osnovu tog nalaza vještaka, na koji se Vidošević nije mogao očitovati u istrazi, u srpnju 2015. podignuta je optužnica.

Vještaci su, kako se ispostavilo, neke dijelove imovine dva ili čak tri puta uvrstili u tablice vrijednosti. Isprva nisu željeli priznati neke račune i ugovore kojima je Vidošević dokazivao legalnost imovine, no na kraju su to ipak učinili.

Zbog nepouzdanih vještaka, USKOK je bio prisiljen povući prijedlog za oduzimanje 39 milijuna kuna vrijedne obiteljske imovine Vidoševićevih. No, zahtjev z optužnice za oduzimanjem Vidoševiću nezakonite zarade, odnosno novca što ga je navodno izvukao iz HGK, nije povučen.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.