Ured predsjednika: Milanović potpisao Zakon o izbornim jedinicama u ustavnom roku

Autor:

04.10.2023., Zagreb - U Uredu Predsjednika Republike Hrvatske odrzan je svecani prijam za hrvatske sportasice i sportase na kojem su urucena odlikovanja zasluznim sportasicama, sportasima, izbornicima, trenericama i trenerima. predsjednik RH Zoran Milanovic Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik RH Zoran Milanović potpisao je novi Zakon o izbornim jedinicama u ustavnom roku koji je osam dana od njegova donošenja, a pravo je pitanje zašto je izglasan 28. rujna i zašto je saborska većina u njega ugradila 1. listopada kao datum stupanja na snagu, poručeno je iz njegova Ureda.

Potpisao je novi Zakon o izbornim jedinicama u ustavnom roku, odnosno u roku osam dana od donošenja zakona, kako je to propisano člankom 89. stavkom 1. Ustava RH koji glasi: ‘Predsjednik Republike proglasit će zakone u roku od osam dana od kada su izglasani u Hrvatskom saboru’. Zakon o izbornim jedinicama izglasan je u Hrvatskom saboru 28. rujna, a predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao ga je 3. listopada, dakle sve po Ustavu RH i poštujući ustavni rok, navodi se u četvrtak u priopćenju.

Pravo je pitanje, kažu, zašto je novi Zakon o izbornim jedinicama u Hrvatskom saboru izglasan tek 28. rujna i zašto je saborska većina pri tome u zakon ugradila 1. listopada kao datum stupanja zakona na snagu?

“Osim što nije vodila računa o okvirnim rokovima za donošenje novog zakona koje je postavio Ustavni sud, vladajuća većina je pokušala izvesti proceduralnu prevaru tako što je propisala 1.listopada kao datum stupanja zakona na snagu ne vodeći računa o ustavnom roku u kojemu predsjednik Republike proglašava izglasane zakone”, ističu iz njegova Ureda.

Poručuju i kako predsjednik Republike nije pisar koji će raditi na mig Vlade kako bi ispravio politički i proceduralni šlamperaj vladajuće većine u Hrvatskom saboru.

“Kao u ovom slučaju, Predsjednik Republike i ubuduće će voditi računa samo i isključivo o poštivanju slova i duha Ustava RH bez obzira na političke i proceduralne nasrtaje HDZ-a i njegovih partnera u Hrvatskom saboru”, poručuje se u priopćenju Ureda predsjednika.

Zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić upozorila je ranije danas na proceduralne probleme prilikom donošenja Zakona o izbornim jedinicama zbog čega će ponovno biti poslan u  proceduru radi izmjena. Kazala je kako niti jedan zakon ne može stupiti na snagu retroaktivno, a u Zakonu o izbornim jedinicama koji je u Narodnim novinama objavljen 4. listopada, piše da stupa na snagu 1. listopada što je protupravno postupanje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.