Urbani projekt u mađarskom Sigetu naglasio važnost očuvanja životinjskih vrsta

Marko Jurinec/PIXSELL

Mađarski grad Siget je jednostavnim projektom na području toplane naglasio važnost očuvanja više životinjskih vrsta, koje često obitavaju u urbanim područjima.

Prvo je na zidovima male toplane iscrtan mural, koji prikazuje jato lastavica. Zatim je na travnatoj površini ispred postrojenja uređena livada za pčele, oformljen je motel za ose i uređen je pješčanik s blatom za lastavice. Na livadi je bačeno i posađeno sjeme poljskog cvijeća, a isto je dano stanovnicima obližnjih zgrada, kako bi ga zasadili na svojim balkonima.

Pri vrhu zgrade toplane, na povoljno mjesto ispod krova, su postavljena umjetna gnijezda za lastavice. Neka su izradila djeca i volonteri od prirodnih materijala te ptice sada imaju izbor. Na zid toplane je postavljena informativna ploča s QR kodovima, na kojoj stanovnici mogu više saznati o očuvanju životinjskih vrsta u gradu.

Za kraj se naglašava kako se je broj lastavica u nekim mađarskim područjima drastično smanjio. Isto je i s pčelama, na čiji životni ciklus snažno utječu klimatske promjene i nestabilne zime.

Komentiraj