Uragan Florence nadomak istočne obale SAD-a

EPA/NASA

Siloviti udari vjetra i snažna oluja počeli su se u četvrtak obrušavati na istočnu obalu Sjedinjenih Država dok se približava uragan Florence koji prijeti obilnim pljuskovima i naglim porastom razine Atlantskog oceana koji bi mogao prouzročiti katastrofalne poplave.

“Potpuno smo spremni za uragan Florence dok oluja postaje sve jača. Budite oprezni!”, upozorio je na Twitteru u četvrtak ujutro predsjednik Donald Trump.

Jakost uragana je u noći na srijedu snižena na 2. kategoriju na Saffir-Simpsonovoj ljestvici s pet kategorija. Florence je u 17.00 sati po srednjoeuropskom vremenu bila 230 km udaljena od Wilmingtona, na obali Sjeverne Karoline, praćena vjetrom od 165 km/h, izvijestilo je Nacionalno središte za uragane (NHC).

Uragan je usporio svoje napredovanje na 17 km/h, što ga čini još opasnijim kada stigne na kopno jer će donijeti obilnu kišu koja će dugo padati na istom području, pojačavajući opasnost od poplave.

Oko uragana će na obalu stići tek u petak poslijepodne ili u subotu ujutro, navodi Američka agencija za oceane i atmosferu (NOAA). No jaka kiša i vjetar već su počeli.

Florence prijeti milijunima stanovnika na obali Sjeverne i Južne Karoline, ali i u unutrašnjosti jer bi mogla prouzročiti porast razine oceana za 4 metra i metar kiše po četvornom metru.

“Ne budite manje oprezni samo zato što je brzina vjetra manja”, upozorio je Brock Long, ravnatelj Savezne agencije za izvanredna stanja (FEMA).

Oko 1,7 milijuna ljudi moralo je otići u skloništa daleko od obala Južne Karoline, Sjeverne Karoline i Virginije. Te tri savezne države na atlantskoj obali su najugroženije, ali je i Georgija u srijedu proglasila izvanredno stanje kako bi na vrijeme mogla osigurati financijska sredstva.

Komentiraj