Uragan Florence jača i prijeti istočnoj američkoj obali

EPA/NOAA

Uragan Florence se pojačao u ponedjeljak i prešao u kategoriju 4 pa su vlasti naredile prve evakuacije na istočnoj obali Sjedinjenih Država. Procjenjuje se kako će više od milijun ljudi biti evakuirano.

Uz vjetrove koji pušu brzinom i do 220 km/h, uragan bi mogao pogoditi američki kontinent ovog tjedna. Nakon Sjeverne i Južne Karoline, Virginija je proglasila izvanredno stanje tijekom vikenda kako bi se pripremila na moguće posljedice udara.

Vlasti Sjeverne Karoline su naredile prve evakuacije stanovnika otoka Hatteras, a od utorka i iz drugih zona obalne turističke regije Outer Banks.

Uragan se kreće brzinom od 20 km na sat u smjeru sjeverozapada i trebao bi u utorak i srijedu prijeći između Bahama i Bermuda. U četvrtak bi mogao pogoditi američku obalu.

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak najavio da iz sigurnosnih razloga otkazuje skup u sklopu kampanje koji je za petak bio predviđen u Jacksonu, u državi Mississippi. Trump je na Twitteru napisao kako je ovo jedna od najjačih oluja koja će pogoditi istočnu obalu. “Budite spremni, oprezni i ostanite sigurni”, napisao je američki predsjednik.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional