Upravni sud poništio odluku o oduzimanju dozvole INA-i za istraživanje “Save”

Nel Pavletic/PIXSELL

Ina je u utorak objavila da je zaprimila presudu Visokog upravnog suda kojom se poništava ranija odluka Upravnog suda i rješenje Ministarstva gospodarstva o oduzimanju dozvole za istraživanje u istražnom području “Sava” te je predmet vratio na ponovljeni postupak.

“Sukladno obrazloženju Visokog upravnog suda, dozvola za istražno područje Sava’ Ini je oduzeta bez valjanih razloga”, kratko su priopćili iz Ine.

Inače, riječ je o sporu koji koji datira još iz sredine 2011. godine.

Naime, u srpnju 2011. godine tadašnje Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva oduzelo je Ini odobrenja za istraživanje ugljikovodika za tri područja – “Sava”, “Drava” te “Sjeverozapadna Hrvatska”, tvrdeći da Ina nije ispunjavala obveze iz odobrenja za ta područja.

Iste je godine zbog te odluke Ina podnijela tri tužbe Upravnom sudu, koji je ukinuo ranija rješenja Ministarstva.

No, Ministarstvo je donijelo nova rješenja kojima je ponovo oduzelo Ini odobrenja za istraživanje. Tako je primjerice u studenom 2014. godine Ministarstvo gospodarstva donijelo nova rješenja kojima je Ini oduzelo odobrenja za istraživanje mineralnih sirovina u istražnim prostorima “Sjeverozapadna Hrvatska” i “Sava”, a i tada su naveli da su odobrenja oduzeta zbog neispunjenja obveza koje je Ina bila dužna izvršavati po pitanju istražnih radnji, kako je to bilo definirano samim odobrenjem.

Protiv tih je novih rješenja Ina pokrenula sudsku zaštitu te je, prema dostupnim podacima, u predmetu “Drava” u tijeku postupak pred Ustavnim sudom, predmet “Sjeverozapadna Hrvatska” rješava se na Visokom upravnom sudu, dok je predmet “Sava” riješen najnovijom presudom Visokog upravnog suda.

Kako se neslužbeno doznaje, u toj najnovijoj presudi sud uz ostalo ističe kako je procjena Ministarstva o poštivanju preuzetih obveza na temelju koje je Ini oduzeto odobrenje za istraživanje na području “Sava” bila prekomjerno formalna na štetu Ine, suprotna zakonskom načelu razmjernosti u upravnom postupku te suprotna ciljevima i svrsi EU Direktive (94/22/EZ  od 30. svibnja 1994.) o uvjetima za davanje i korištenje odobrenja za traženje, istraživanje i proizvodnju ugljikovodika.

Komentiraj