Upozorenje o promjeni vremena iz Slovenije: Rast rijeka u sljedećih 36 sati bit će silovit, djelujte preventivno

Autor:

Screenshot Arso

Nakon svih oluja koje su harale proteklih dana i tjedana, prijete poplave. Sjevernu stranu Alpa već je zapljusnuo osjetno hladniji zrak koji će se idućih dana postupno spuštati i nad naše krajeve. 

Više oborina očekuje se od kasno poslijepodne do subote ujutro. Prema večeri na zapadu Slovenije već će se stvarati predfrontalna nevremena, u početku zbog pregrijavanja moguće je i poneko lokalno nevrijeme. Nadležne službe Slovenije upozoravaju da se u sljedećih nekoliko sati preventivno uklone stvari s opasnih područja te da se broj 112 poziva samo u hitnim slučajevima.

Vremenska fronta do Slovenije će stići već danas navečer te će se, zbog stvaranja manje ciklone nad sjevernom Italijom, iznad Slovenije zadržati do subote ujutro. Kako će u visinama zapuhati jako jugo do jugozapadnjak, koji će nad toplim Jadranom i Sredozemnim morem donijeti ogromne količine vlage, očekuju se obilne oborine. 

Sve do subote obilna kiša

Sve do subote ujutro nad Slovenijom će se formirati uski pojasevi obilne kiše koja će se nad istim područjima zadržati još dugo. Oborine će jačati na gorskim barijerama zapadne i južne Slovenije te nad Gorskim kotarom, a visinski vjetar potom će obilne oborine nositi i nad središnjom i istočnom Slovenijom. Nastat će i grmljavinska nevremena pa lokalno može pasti vrlo velika količina kiše.

Prema sadašnjim simulacijama meteoroloških modela, najveće količine oborine očekuju se na sjeveru i jugoistoku Slovenije, no položaje konvektivnih pojaseva s obilnim oborinama teško je točno predvidjeti, navodi Meteoinfo Slovenija. 

Slovenske željeznice upozoravaju da predviđene vremenske prilike mogu utjecati i na stanje u željezničkom prometu. Prema vremenskim prognozama, očekuju da bi u narednim satima moglo doći do zastoja u putničkom prometu. Putnicima se savjetuje da prate svoje obavijesti.

Kako je u izvanrednom biltenu upozorio Ars, u petak navečer vjerojatne su bujične poplave i poplave manjih rijeka u sjevernoj i središnjoj Sloveniji, a u petak i tijekom noći na subotu poplave rijeka u Podravju, Pomurju, Posavju, u porječju Savinje i Krke, Kupe i na širem području središnje Slovenije.

Količina kiše bit će jako velika, pa možemo očekivati ​​poplave i u područjima rijetkih poplava, najavljuju Slovenci. 

Očekuje se da će se poplave nastaviti i ponegdje pojačati i u subotu. Za to vrijeme će i područja s jačim pljuskovima biti poplavljena oborinskim vodama u nekoliko dijelova zemlje, upozorili su.

Narančasto upozorenje već za danas

Arso je za danas poslijepodne, noć i petak već najavio narančasto upozorenje za cijelu zemlju. Mogući su jaki pljuskovi s lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Za vrijeme plime more će se razliti po najizloženijim dijelovima obale. Narančasto upozorenje stupa na snagu danas u većem dijelu zemlje iza 18 sati i ostaje na snazi ​​do petka oko 23 sata.

Prema podacima Geološkog zavoda Slovenije, od danas navečer do zaključno subote, zbog predviđenih pojačanih oborina i vlažnog tla, vjerojatnost odrona će se povećati u cijeloj državi. Vjerojatnost pojave klizišta povećavat će se proporcionalno količini oborina. Stanovnici trebaju obratiti pozornost na pojavu promjena na terenu, zgradama i padinama. Posebno obratite pozornost na pojavu svježih pukotina, slijeganja i odrona, kao i stagnaciju površinskih voda, savjetuju.

U Ravnateljstvu za vode dodatno su se pripremili za trenutne vremenske prilike i pojačali stalnu pripravnost, a uspostavili su i dežurstva. Pojačat će nadzor nad vodnom infrastrukturom, u slučaju visokih voda provodit će privremene mjere, poput ojačavanja nasipa, preusmjeravanja vode, uklanjanja šuta i drugog materijala iz korita.

Procjenjuje se da će u većem dijelu Slovenije u manje od 36 sati pasti većinom između 50 i 100 litara kiše po četvornom metru, ali lokalno i oko 150 litara ili više. To će značiti brzo povećanje bujica, prije svega, a zatim i ostalih vodotoka u cijeloj zemlji. Također će se povećati opasnost od odrona u klizištima, piše 24ur.com. 

Novo upozorenje DHMZ-a: Stiže velika promjena vremena, početak vikenda s pljuskovima i grmljavinom

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.