Upozorenje MVEP-a: “Zbog pogoršanja sigurnosne situacije izbjegavajte putovanja u Ukrajinu”

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova od ponedjeljka preporučuje da se izbjegavaju putovanja u dijelove Ukrajine, osobito one koji graniče s Rusijom. Putovanja u ostale dijelove Ukrajine, MVEP preporučuje odgoditi.

“Zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Ukrajini i koncentriranja oružanih snaga Ruske Federacije u područjima prema granici s Ukrajinom, hrvatskim državljanima savjetujemo izbjegavanje svih putovanja u područja istočne Ukrajine koja graniče s Ruskom Federacijom, a osobito u područja koja su pod kontrolom Ukrajine, a koja graniče s privremeno okupiranim područjima samoproglašenih i međunarodno nepriznatih entiteta – „Donjecke Narodne Republike“ i „Luganske Narodne Republike“. Nadalje, hrvatskim državljanima savjetujemo i izbjegavanje svih putovanja u područja Ukrajine koja su u blizini linije razdvajanja s trenutno okupiranim područjem Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja te izbjegavanje putovanja u područja sjeverne Ukrajine koja su u blizini granice s Republikom Bjelarusom”, prepručuju iz MVEP-a.

“Za putovanja u ostale dijelove Ukrajine, hrvatskim državljanima savjetujemo da do daljnjeg odgode putovanja koja nisu nužna. Ukoliko nisu u mogućnosti odgoditi putovanje u Ukrajinu, hrvatskim državljanima preporučamo oprez i svakodnevno informiranje o trenutnoj situaciji iz svih raspoloživih medijskih izvora, uz prethodnu konzultaciju s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Ukrajini”, stoji na stranicama MVEP-a.

Podsjetimo, NATO je u ponedjeljak objavio da će poslati dodatne brodove i zrakoplove u svoje države članice u istočnoj Europi. Također je stavio svoje snage u stanje pripravnosti.

Kremlj je optužio NATO da time izaziva eskalaciju napetosti.

Rusija traži od NATO-a pisana jamstva da se više neće širiti na istok, uključujući Ukrajinu. Rusija niječe da planira invaziju, ali je na granici s Ukrajinom rasporedila gotovo 100.000 vojnika.

Dužnosnici su naveli da ne postoji nekakva određena prijetnja britanskim diplomatima, a povlačenje dijela osoblja tumači se oprezom. Navodi se da se ništa osobito nije dogodilo u zadnja 214 sat što bi potaknulo odluke SAD-a i Britanije da povuku dio osoblja iz Ukrajine.

Komentiraj