UPOZORENJE JUŽNE KOREJE ‘Pjongjang je spreman za sljedeći nuklearni test’

EPA/JEON HEON-KYUN
Južnokorejske špijunske agencije otkrile su “aktivno kretanje vozila u području instituta za ispitivanje raketa” u Pjongjangu, piše CNN.
U izvješću južnokorejske Nacionalne obavještajne agencije (NIS) također je navedeno da će Pjongjang “nastaviti razvoj minijaturnih i raznolikih nuklearnih bojevih glava”. 
Izvješću o najnovijim kretnjama u Sjevernoj Koreji pridonijeli su i članovi obavještajnog odbora parlamenta, a sastavljeno je nakon sastanka s NIS-om u četvrtak. U njemu se upozorava: “Tunel 3 (u nuklearnoj bazi Punggye-ri) spreman je za izvođenje nuklearnog testa u bilo kojem trenutku”.
Sjeverna Koreja je početkom rujna izvršila svoj najsnažniji nuklearni test do sada. Testirala je hidrogensku bombu čija je eksplozija uzrokovala potres magnitude 6,3 stupnjeva.
U četvrtak je vlada odbacila tvrdnje da su se tuneli ispod planine na mjestu testiranja urušili, pri čemu su poginule stotine sjevernokorejskih radnika.
Državna agencija KCNA optužila je Japan za širenje lažnih vijesti nakon što je japanska televizija Ashai objavila izjavu neimenovanog sjevernokorejskog službenika, koji je tvrdio da je u urušavanju tunela poginulo oko 200 ljudi.
Američki službenik izjavio je za CNN da Sjeverna Koreja također radi na unaprijeđenoj verziji interkontinentalne balističke rakete KN-20 koja bi mogla doseći SAD.
[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]