Upoznajte Foresta, najvišu žirafu na svijetu

 

Mužjak žirafe, 12-godišnji Forest, koji živi u Zoološkom vrtu u Queenslandu u Australiji, sa svojih je 5,7 metara ‘okrunjen’ kao najviša žirafa na svijetu.

Forest je toliko visok da je ekipa Guinnessovog svjetskog rekorda morala napraviti poseban mjerni stup i postaviti ga pored dozatora sijena kako bi zabilježili njegovu visinu. Bilo je potrebno nekoliko mjeseci kako bi se pomoću fotografija i videosnimaka usporedila mjerenja. Forestu je, naime, trebalo neko vrijeme da se navikne i smiri kod nove hranilice.

Ovaj je mužjak žirafe rođen u Zoološkom vrtu u Auckladu na Novom Zelandu 2007. godine, a preselio se u australski ZOO, kojim upravlja obitelj pokojnog Stevea Irwina, ‘lovca na krokodile’, u dobi od dvije godine. Forest je od tada dobio 12 potomaka, a još je jedno na putu.

Žirafe su najviša vrsta na svijetu, a obično narastu između četiri i pol i pet i pol metara. Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) okarakterizirala ih je kao ‘ranjivu’ vrstu, dok su neke podvrste ‘ugrožene’ i ‘kritično ugrožene’.

Komentiraj