screenshot

UPITAN PROCES Roditelji ne dozvoljavaju da djeca svjedoče protiv Bagarića?

Djeca pred kojom je trenutačno pritvoreni Krešimir Bagarić (38) na satu vjeronauka, sumnja se, govorio da bi trebalo objesiti bivše predsjednike države Ivu Josipovića i Stjepana Mesića te bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, nisu saslušana niti je predloženo da tijekom istrage protiv Bagarića budu saslušana kao svjedoci, javlja Večernji list.

Naime, kako se neslužbeno doznaje, roditelji djece koja su pohađala vjeronauk u OŠ Matija Gubec, pred kojom je Bagarić 29. studenoga izgovorio neprimjerene rečenice, nisu dali pristanak za saslušanje djece. S obzirom na to da je riječ o osnovnoškolskoj djeci kojoj bi ispitivanje na policiji i na tužiteljstvu, a kasnije moguće i na sudu, bez sumnje bilo trauma, stav je roditelja razumljiv.

S druge strane, tužiteljstvo bi moglo imati problema jer će bez iskaza djece teško dokazati tvrdnje da je Bagarić javno poticao na nasilje i mržnju. Istina, postoji snimka onoga što je Bagarić izgovorio. Snimilo ga je jedno dijete mobitelom i snimka je za sada dio istražnog spisa protiv Bagarića. No, nema sumnje da će Bagarićeva obrana problematizirati zakonitost te snimke, jer učenik koji je snimio što je Bagarić izgovorio u učionici, to je vjerojatno napravio bez Bagarićeva pristanka.

A neovlašteno snimanje nekoga do sada se u sudskoj praksi tretiralo kao nezakonit dokaz, osim ako je riječ o izuzetno teškom kaznenom djelu koje je uz to iz nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva. U ovom slučaju riječ je o općinskoj, a ne županijskoj nadležnosti, pa je već samo zbog toga teško vjerovati da snimka s mobitela može ostati u spisu kao zakonit dokaz.

Komentiraj