Uoči ponovnog “lockdowna” Slovenija bilježi 1558 novih slučaja zaraze

U Sloveniji je u zadnja 24 sata utvrđeno 1558 novih slučajeva zaraze koronavirusom, skoro 50 posto više nego prethodni dan i najviše u zadnja dva mjeseca, a sve to dan uoči najavljenog 11-odnevnog potpunog zatvaranja kojem je cilj “presjeći” treći val pandemije.

Istodobno je od posljedica covida-19 umrlo još sedam pacijenata.

Provedeno je 7206 PCR testova, te potvrđeno 1558 zaraza, što je 21,6 posto u odnosu na ukupno testirane, objavila je u srijedu vlada na Twitteru.

Prosječan broj dnevnih  zaraza u zadnjem je tjednu po prvi je put prešao tisuću i iznosi trenutno 1001, a povećao se i broj aktivnih slučajeva i sada je 13.031. U bolnicama je trenutno 500 covid pacijenata, od čega 112 na intenzivnim odjelima, a broj preminulih povećao se na 4047,  prema podacima ministarstva zdravstva.

Izrazito pogoršanje negativnih epidemioloških trendova dolazi dan pred sveobuhvatno zatvaranje koje u Sloveniji počinje u četvrtak i trajat će do zaključno 11. travnja, a za koje vlada navodi da je bilo neizbježno kako bi se “presjekao” treći val epidemije, najviše uzrokovan sve većom dominacijom “britanske” varijante virusa.
U razdoblju zatvaranja, osim na uskrsnu nedjelju, zabranjeno je kretanje između statističkih regija, osim zbog odlaska na posao i povratka kući. I dalje će biti na snazi policijski sat i zabrane okupljanja, a maske se moraju nositi i na otvorenome.
Veći dio javne uprave i državnih ustanova radit će režimom on-line za najnužnije usluge, zatvara se većina uslužnih djelatnosti, poslodavcima je preporučeno da organiziraju rad od kuće ili dopuste zaposlenima korištenje godišnjih odmora.
Također, u tom razdoblju, osim za vrhunski sport, nisu dopuštene sportske i rekreativne  aktivnosti, javni promet bit će smanjen na frekvenciju koja inače vrijedi za nedjelje i praznike, a građanima je zabranjen i odlazak u države s “crvene” epidemiološke liste, pa takvi riskiraju i visoke novčane kazne u slučaju neposluha.

 

Komentiraj