Uoči odluke FED-a o kamatnim stopama, burze u svijetu rastu. Dolar i cijene nafte slabe

Autor:

epa10522329 A trader works on the floor of the New York Stock Exchange, in New York, New York, USA, 14 March 2023. The Dow Jones industrial average was up over 300 points in early trading.  EPA/JUSTIN LANE

EPA/JUSTIN LANE

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom jer se bankarski sektor stabilizirao i jer ulagači vjeruju da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamata.

Dow Jones ojačao je 0,98 posto, na 32.560 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,30 posto, na 4.002 boda, a Nasdaq indeks 1,58 posto, na 11.860 bodova.

Cijene dionica porasle su jučer u osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u energetskom, zahvaljujući oporavku cijena nafte nakon oštrog pada prošloga tjedna.

Snažno su, u prosjeku više od 3,5 posto, porasle i cijene dionica u bankarskom sektoru jer su popustila strahovanja od bankarske krize.

Ipak, S&P indeks bankarskog sektora i dalje je u minusu od početka ovoga mjeseca oko 18 posto.

Cijena dionice First Republica, banke koja je najviše bila u fokusu nakon propasti Silicon Valley i Signature banke, skočila je jučer 29 posto nakon vijesti da nekoliko najvećih američkih banaka dogovara ulaganje u tu posrnulu banku.

„Tržište je došlo do spoznaje da bankarska kriza zapravo nije kriza sektora nego pojedinih banaka. Ovih dana su i javni i privatni sektor pokazali da mogu podržati slabe institucije”, kaže Oliver Pursche, predsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors.

Rast tržišta zahvaljuje se i očekivanjima da će zbog problema u bankarskom sustavu i popuštanja inflacijskih pritisaka američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

U utorak je počela dvodnevna sjednica čelnika Feda, a priopćenje će biti objavljeno u srijedu, kada će i predsjednik Feda Jerome Powell održati konferenciju za medije.

Još nedavno očekivalo se da će Fed na ovoj sjednici povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca.

„Fed će povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, a reakcija tržišta ovisit će ponajviše o tome što će Powell poručiti o gospodarstvu, inflaciji i situaciju u bankarskom sektoru”, kaže Pursche.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,79 posto, na 7.536 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,75 posto, na 15.195 bodova, a pariški CAC 1,42 posto, na 7.112 bodova.

Azijske burze u porastu drugi dan za redom

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači očekuju da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,3 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je japanski Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,7 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je rast Wall Streeta drugi dan zaredom, pri čemu je jučer Dow Jones ojačao oko 1, S&P 500 oko 1,3, a Nasdaq indeks gotovo 1,6 posto.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala uoči odluka i poruka Feda.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,20 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,30 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 131,15 na 132,50 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0770 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0725 dolara.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,60 posto, na 74,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,70 posto, na 69,20 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.