HINA

Uoči odlaska na policiju Todorić se za pomoć obratio svećeniku

Prije nego što se javio londonskoj policiji, Ivica Todorić zatražio je od jednog utjecajnog hrvatskog svećenika pomoć oko pronalaženja smještaja u Londonu, piše Jutarnji list. Supruga Vesna bila je kontakt s crkvenim djelatnicima.

Bilo je to nekoliko dana prije njegova javljanja londonskoj policiji. U to je vrijeme Todorić bio smješten kod poduzetnika Miroslava Miškovića. Tu su adresu mediji brzo pronašli i Ivica je počeo tražiti novi smještaj. Budući da u Londonu postoji Hrvatska katolička misija, to je bila prva adresa. Uz to, pokušala je saznati postoje li i drugi hrvatski svećenici koji su u Londonu kako bi mu pomogli oko smještaja. Pravnu zaštitu ili neki drugi oblik pomoći nije tražila”, kaže sugovornik Jutarnjeg lista.

Hrvatska katolička misija nalazi se na adresi 17 Boutflower Road u londonskoj četvrti Clapham, kratkom šetnjom udaljena od južne obale Temze. Postoji već 50 godina, a smještena je u maloj, ali simpatičnoj kući, tipičnoj za taj dio Londona. U njoj se njeguje veza britanskih Hrvata s domovinom, hrvatskim jezikom, kulturom, identitetom i običajima.

Predan svome pastoralnom poslanju, fra Ljubomir odbija iznijeti detalje o mogućem susretu i teme razgovora.

Ipak, nakon više od desetljeća života u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje se vrlo aktivno druži s Hrvatima, fra Ljubomir je dobar poznavatelj britanskih prilika i zakona te nije isključeno da je savjetovao Ivici Todoriću da valja postupiti u skladu s britanskim pravosuđem koje zbog svoje pravednosti, uređenosti i neovisnosti privlači ljude iz cijeloga svijeta koji su u sukobu sa zakonom u vlastitim zemljama.

“Svaki susret, molitva ili ispovijed, kao i slavlje svete mise, prilika je za obraćenje svakoga od nas. U biti je mojega poslanja saslušati svakoga tko osjeća potrebu za Božjom prisutnošću, bez obzira na specifične okolnosti i uz potpuno poštivanje ljudskoga dostojanstva nastojati pružiti pastoralnu pomoć. Samo je po sebi razumljivo da svećenik može i mora razgovarati sa svakim tko osjeća potrebu za Božjom blizinom te da ne može ulaziti u pojedinosti susreta i razgovora s pojedinim vjernikom”, dodaje fra Ljubomir.

Komentiraj