Prije nego što se javio londonskoj policiji, Ivica Todorić zatražio je od jednog utjecajnog hrvatskog svećenika pomoć oko pronalaženja smještaja u Londonu, piše Jutarnji list. Supruga Vesna bila je kontakt s crkvenim djelatnicima.

Bilo je to nekoliko dana prije njegova javljanja londonskoj policiji. U to je vrijeme Todorić bio smješten kod poduzetnika Miroslava Miškovića. Tu su adresu mediji brzo pronašli i Ivica je počeo tražiti novi smještaj. Budući da u Londonu postoji Hrvatska katolička misija, to je bila prva adresa. Uz to, pokušala je saznati postoje li i drugi hrvatski svećenici koji su u Londonu kako bi mu pomogli oko smještaja. Pravnu zaštitu ili neki drugi oblik pomoći nije tražila”, kaže sugovornik Jutarnjeg lista.

Hrvatska katolička misija nalazi se na adresi 17 Boutflower Road u londonskoj četvrti Clapham, kratkom šetnjom udaljena od južne obale Temze. Postoji već 50 godina, a smještena je u maloj, ali simpatičnoj kući, tipičnoj za taj dio Londona. U njoj se njeguje veza britanskih Hrvata s domovinom, hrvatskim jezikom, kulturom, identitetom i običajima.

Predan svome pastoralnom poslanju, fra Ljubomir odbija iznijeti detalje o mogućem susretu i teme razgovora.

Ipak, nakon više od desetljeća života u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje se vrlo aktivno druži s Hrvatima, fra Ljubomir je dobar poznavatelj britanskih prilika i zakona te nije isključeno da je savjetovao Ivici Todoriću da valja postupiti u skladu s britanskim pravosuđem koje zbog svoje pravednosti, uređenosti i neovisnosti privlači ljude iz cijeloga svijeta koji su u sukobu sa zakonom u vlastitim zemljama.

“Svaki susret, molitva ili ispovijed, kao i slavlje svete mise, prilika je za obraćenje svakoga od nas. U biti je mojega poslanja saslušati svakoga tko osjeća potrebu za Božjom prisutnošću, bez obzira na specifične okolnosti i uz potpuno poštivanje ljudskoga dostojanstva nastojati pružiti pastoralnu pomoć. Samo je po sebi razumljivo da svećenik može i mora razgovarati sa svakim tko osjeća potrebu za Božjom blizinom te da ne može ulaziti u pojedinosti susreta i razgovora s pojedinim vjernikom”, dodaje fra Ljubomir.

Komentiraj