Uoči izvješća o inflaciji, Wall Street ponovno raste

Autor:

Zbog loše prodaje iPhone-a tržišna vrijednost Apple-a smanjila se za 55 milijardi dolararr 03.01.2019., Zagreb - Zbog lose prodaje iPhone-a trzisna vrijednost Apple-a smanjila se za 55 milijardi dolara. rrPhoto: Igor Soban/PIXSELL

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, što se zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, no trgovalo se oprezno uoči izvješća o inflaciji u SAD-u i sjednice čelnika Feda.

Dow Jones ojačao je 0,56 posto, na 34.066 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,93 posto, na 4.338 bodova, a Nasdaq indeks 1,53 posto, na 13.461 bod. Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Tesla, Apple i Microsoft.

Rast cijena dionica tih i ostalih tehnoloških divova, bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati i nada da je američka središnja banka pri kraju sa zaoštravanjem monetarne politike podržali su rast tržišta posljednjih mjeseci. Zahvaljujući tome, S&P 500 porastao je više od 20 posto od listopada, kada je zaronio na svoju najnižu razinu u prošloj godini.

No, obujam trgovanja bio je jučer manji od prosjeka, što pokazuje da su ulagači oprezni uoči izvješća o inflaciji, koje će biti objavljeno u utorak. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su potrošačke cijene u svibnju blago pale na mjesečnoj razini, dok će temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene hrane i energenata, vjerojatno ostati povišena.

Ulagači se nadaju da bi popuštanje inflacijskih pritisaka moglo navesti Fed na stanku u procesu podizanja kamatnih stopa. U utorak počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a priopćenje o odlukama bit će objavljeno u srijedu.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji oko 75 posto izgleda da će čelnici Feda ostaviti kamate nepromijenjene. No, kako inflacija ipak ne popušta dovoljno brzo, većina analitičara smatra da će Fed, nakon stanke u lipnju, u srpnju još jednom povećati kamate.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Stoga je londonski FTSE indeks ojačao 0,11 posto, na 7.570 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,93 posto, na 16.097 bodova, a pariški CAC 0,52 posto, na 7.250 bodova.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.