United Grupa: ‘Vučić ne govori istinu, ponudili smo 35 milijuna eura za Premier ligu’

Autor:

Pixabay, United Grupa

Kompanija United Grupa u četvrtak je u priopćenju ustvrdila da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije rekao istinu kada je govorio o pravima za prijenos Premier lige, kao i da je njena ponuda za emitiranje bila 35 milijuna eura.

“Aleksandru Vučiću, koji se jučer razotkrio kao glavni strateg kompanije Telekom Srbija i kao netko tko je sudjelovao u pregovorima oko kupovine prava za Premier ligu na strani Telekoma Srbija, ovog puta se ne obraćamo kao predsjedniku Srbije već kao konkurentu na tržištu”, navodi se u priopćenju.

Iz United grupe su pozvali srbijanskog predsjednika da pokaže papire i dokaže svoje tvrdnje da je UG ‘ponudila više novca u prvom krugu, ali je Telekom pobijedio u drugom krugu’.

“Građani Srbije tako bi se uvjerili laže li Vučić da je sudjelovao u pregovorima pa ne zna točne iznose ili je zaista sudjelovao i zna sve detalje, ali ipak laže. U oba slučaja, Aleksandar Vučić je lagao i obmanuo sve građane Srbije. Što je istina i što je ono što niti jedna laž osobe koja se zove Aleksandar Vučić ne može negirati? Istina je kako je United Grupa imala najuspješnije rezultate od kada postoji i to u prvih šest mjeseci 2021. godine. Istina je da je EBITDA kompanije dvostruko veća od Telekoma Srbija (konsolidirano). Istina je da smo u posljednje tri godine ostvarili rast poslovanja od 300 posto. Istina je da zapošljavamo 14.365 ljudi u osam zemalja i da im nikada nije kasnila plaća. Istina je i da smo uvijek mislili i na druge te pomagali kada je najteže, donirajući milijune eura u regiji, a posebno u Srbiji, ali su te informacije po naredbi vladajućih cenzurirane”, poručuju.

Dodaje se da čak i takva uspješna United Grupa, kao lider u telekomunikacijama i medijima u Jugoistočnoj Europi, nije mogla ponuditi više od 35 milijuna eura po sezoni za prava prijenosa Premier lige za tržište bivše Jugoslavije.

“Taj iznos je bio prevelik i nerealan te uvjetovan nelegalnom konkurencijom državnog i privatnog kapitala, koja je u zemljama Europske unije apsolutno nemoguća i zabranjena. Srbija je također potpisala, ali ne primjenjuje taj isti zakon. Nažalost očekivano, s obzirom na to da mnogobrojne zakone Srbije Telekom i njihov menadžer Vučić svakodnevno krše. United Grupa će se naravno žaliti svim relevantnim institucijama u Srbiji i u Europskoj uniji. Imamo prava prijenosa utakmica Premier Lige još godinu dana na Sport klubu. Premier Liga ima svoja interna pravila o fair ponašanju posebno u području financiranja. Uvjereni smo da s pravima za englesku ligu još ništa nije konačno gotovo”, ističu.

Konkurenta Aleksandra Vučića United grupa poziva da javno i dokumentirano dokaže svoje tvrdnje, a poznato je kako voli pokazivati razne dokumente i fotografije na televiziji.

“Ako se ohrabri i pokaže papire, neka objasni građanima Srbije je li istina da je prava za sportske prijenose Telekom Srbija platila nekoliko puta više u odnosu na ranije cijene:

  • Za TV prijenose talijanske nogometne lige čija je cijena ranije iznosila 5 milijuna eura godišnje, Telekom po novom ugovoru plaća 23 milijuna eura godišnje;
  • Španjolsku nogometnu ligu koja je koštala 8,5 milijuna eura po sezoni, po novom ugovoru Telekom plaća 14 milijuna eura;
  • Francusku nogometnu ligu čija su TV prava prijenosa godišnje iznosila 800.000 eura, Telekom sada plaća 6 milijuna eura po sezoni;
  • Prijenose utakmica Lige prvaka čija je cijena ranije iznosila 18 milijuna eura godišnje, Telekom po novom ugovoru plaća 45 milijuna eura godišnje;
  • Nogometnu ligu Srbije plaćaju 8 milijuna eura, što je također dvostruko veći novčani iznos nego ranije… i tako još u mnogim sportovima i različitim ligama Telekom se odlučio za strategiju plaćanja višestruko većih cijena, sve do Premier Lige za koju su ponudili 10 puta veći iznos od onog koji je ranije plaćala United Grupa”.

“Možda menadžer Telekoma Srbija, Aleksandar Vučić zna kako će 3.500.000 gledatelja Arene Sport u regiji uspjeti sve to platiti, jer je cijena koja se naplaćuje od operatora ispod 2 eura po korisniku za sportske kanale. Je li menadžer Vučić svjesno prihvatio da Telekom unaprijed radi 150 milijuna eura minusa godišnje samo na sportskim pravima? Hoće li tu razliku platiti građani Srbije? Konkurent Vučić bi mogao pitati predsjednika Srbije. Možda on zna”, zaključuje se u priopćenju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.