Unatoč velikoj podršci vinkovački Buba bar više ne radi: “Željeli smo da osobe s invaliditetom rade, ali ovršeni smo”

Autor:

Photo: N1 Televizija

Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom “Bubamara” iz Vinkovaca Tomislav Velić bio je gost Točke na tjedan na N1 Televiziji.

Osvrnuo se na izjave političari u kampanji koji su govorili da su organizacije civilnog društva sisači novca.

“Ako pričamo o civilnom društvu, ono je potrebo i ono je ono koje upozorava i koje je nositelj promjena. Ja dolazim iz jednog vida civilnog društva koje se bavi osobama s invaliditetom i zastupa osobe s invaliditetom pokušavajući im život učiniti lakšim i učiniti osobe s invaliditetom vidljivijima. Meni je osobno krivo kad se civilno društvo od đuture proglašava sisačima novca”, rekao je Velić.

Civilno je društvo, kaže, nešto organizirano na dobrovoljnoj osnovi i to je interesna skupina.

“Kada pričamo o invaliditetu, mi pričamo o velikim novcima. Nedavno smo bili na sastanku s predsjednikom Milanovićem. Milanović nas je iskreno pogledao i rekao “morate shvatiti da ste vi skupi ovoj državi, a politički nebitni”, ističe Velić.

Istina ne vrijeđa, to je tragedija, kaže.

“Mi to svi znamo i mi to svi osjetimo. Udruga iz koje ja dolazim je u doista velikim problemima. Od nas se traži da pružamo sustavne usluge koje bi zapravo trebala pružati država, udruge te usluge trebaju inicirati ili pilotirati. Već 15 godina se donosi zakon o osobnom asistentu. To je sustavna usluga koja mora biti pružena. Ona dosta košta, ali u socijalnom osviještenom društvu vrijednost se ne smije mjeriti isključivo kroz materijalno”, rekao je.

Upozorenje civilnom društvu

Velić je kazao kako primjer Udruge Bubamara može biti upozorenje ostalima u civilnom društvu da se ne igraju s moćnijima od sebe.

“Buba bar nažalost više ne radi. Ono što je velika korist Buba bara je što smo pokušali ostvariti. Buba bar ne radi iz meni vrlo čudnih razloga. Pritisak javnosti, a više od 700 stotina tisuća ljudi nam je pružilo podršku. Grad Vinkovci je pokazao socijalnu osjetljivost. Buba bar nakon što je dovršen, nije dobio dozvolu u godinu i tri mjeseca. Trebali smo se prijaviti na natječaj fonda za zapošljavanje i rehabilitaciju, a nismo se mogli prijaviti jer smo bili ovršeni od tog istog fonda”, pojašnjava.

Ovršeni su jer na projektu nisu zapošljavali osobe s invaliditetom, iako je u projektnim uputama navedeno da se ne mogu zapošljavati osobe s invaliditetom.

“Nije istina da su udruge osoba s invaliditetom potrošači. Priča o Buba baru je razvoj socijalnog poduzetništva gdje bismo mi željeli da osobe s invaliditetom rade. Mi bismo tek zapošljavali osobe s invaliditetom, ali je jasna projektna uputa da to nismo mogli. Ovršeni smo, zbog ovrhe se nismo mogli prijaviti na Fond za izgradnju Buba bara. Covid je donio svoje, iako je to vrhunski uređen ugostiteljski objekt u kojem bi osobe s invaliditetom bili konobari”, objasnio je Velić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.