UN pozvao na ‘nepovratan’ korak prema rješenju dvije države

Autor:

epa10999449 Palestinians walk after crossing from the northern Gaza Strip to the southern Gaza Strip as Israeli soldiers move along Salah Al Din road in the central Gaza Strip, 28 November 2023. After Israel and Hamas agreed to a four-day ceasefire, mediated by Qatar, the US, and Egypt, that came into effect at 05:00 AM GMT on 24 November, some Palestinians who were still in central Gaza moved towards the south while others already displaced in the south went back to the northern part to check on relatives they had left behind and on their homes to collect salvageable belongings. More than 14,000 Palestinians and at least 1,200 Israelis have been killed, according to the Gaza Government media office and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it.  EPA/MOHAMMED SABER

EPA/MOHAMMED SABER

Ujedinjeni narodi pozvali su u srijedu međunarodnu zajednicu da krene prema dvodržavnom rješenju za palestinsko-izraelski sukob rekavši da bi Jeruzalem trebao služiti kao glavni grad dviju država.

“Davno je prošlo vrijeme da se na odlučan, nepovratan način krene prema rješenju s dvije države, na temelju rezolucija Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu”, rekla je Tatiana Valovaya, glavna direktorica ureda UN-a u Ženevi, održavši govor čiji je autor glavni tajnik Antonio Guterres.

Dodala je da bi to značilo da “Izrael i Palestina žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti, uz Jeruzalem kao glavni grad dviju zemalja”.

Komentari su se vremenski poklopili s Međunarodnim danom solidarnosti s palestinskim narodom, koji je ustanovio UN, a obilježava se svake godine.

Označava odobrenje Opće skupštine Ujedinjenih naroda za plan o podjeli Palestine na arapsku i židovsku državu i o međunarodnoj vladavini nad Jeruzalemom.

Pozivi na dvodržavno rješenje porasli su nakon napada na Izrael 7. listopada u kojima su naoružani pripadnici Hamasa ubili 1200 ljudi i uzeli 240 talaca, nakon čega je slijedilo izraelsko bombardiranje i kopnena ofenziva na Gazu kojom vlada Hamas.

Izraelske snage su u bombardiranju i kopnenoj ofenzivi ubile više od 15.000 ljudi, prema palestinskim zdravstvenim vlastima u gusto naseljenoj enklavi.

Sporazum o dvije države stvorio bi državu za Palestince na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze uz Izrael. Izrael je rekao da se palestinska država mora demilitarizirati kako ne bi ugrožavala njezinu sigurnost.

Palestinci žele da istočni Jeruzalem, koji uključuje mjesta u starom gradu sveta muslimanima, židovima i kršćanima, bude glavni grad njihove države. Izrael kaže da Jeruzalem treba ostati njegova “nedjeljiva i vječna” prijestolnica.

Ibrahim Khraishi, palestinski veleposlanik pri UN-u u Ženevi, rekao je da je trenutni sukob poslužio kao poziv na buđenje međunarodnoj zajednici da podrži dvodržavno rješenje.

“Rješenje s dvije države je teško nakon (izraelskog) naseljavanja i smanjivanja (teritorija), ali je ipak moguće ako postoji volja”, rekao je. “Sada je trenutak. I usput, dobar je za Izrael. Ako ne prihvate ideju, bit će prekasno za njih, ne za nas”, dodao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.