Umro “zaboravljeni astronaut” Michael Collins

Autor:

epa09165748 A handout photo made available by the NASA shows Command Module (CM) pilot Michael Collins practices in the CM simulator at Kennedy Space Center, Florida, USA, 19 June 1969 (issued 28 April 2021). The Apollo 11 crew astronaut Michael Collins has died at the age of 90, his familly announced in a statement on 28 April 2021.  EPA/NASA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/NASA

Michael Collins, astronaut s Apolla 11, prozvan i „zaboravljenim astronautom“ jer je ostao u modulu dok su Neil Armstrong i Buzz Aldrin 1969. kao prvi ljudi hodali Mjesecom, preminuo je u dobi od 90 godina, priopćila je u srijedu njegova obitelj.

Collins je bio dio tročlane posade Apolla 11 koji je prvi sletio na Mjesec. Za razliku od Buzza Aldrina i Neila Armstronga, on nikad nije hodao površinom Zemljinog satelita nego je 21 sat proveo sam u modulu u orbiti oko njega.

Njegova obitelj priopćila je kako je Collins umro od raka i da je posljednje dane proveo mirno, u krugu svoje obitelji.

NASA u svom priopćenju povodom Collinsove smrti piše kako je on bio „neumorni zagovaratelj istraživanja svemira“.

„Istraživanje nije izbor, zapravo, to je imperativ“, citira ga američka svemirska agencija.

Reuters prenosi Collinsovo sjećanje o “krhkosti” Zemlje kad se vidi iz svemira.

“Uistinu vjerujem kako bi pogled naših političkih čelnika bio potpuno izmijenjen kad bi vidjeli naš planet s 100 tisuća milja udaljenosti. Te jako važne granice bile bi nevidljive, a bučne rasprave utišane”.

Collins je rođen 1930. – iste godine kao i Aldrin i Armstrong – u Rimu gdje je njegov otac služio u vojsci. Diplomirao je na vojnoj akademiji West Point, a potom se pridružio zračnim snagama. NASA ga je kao astronauta regrutirala 1963., a prvi let u svemir bio mu je na Geminiju 10.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.