Umro je glumac Ryan O’Neal: “Imao je čudnu karijeru, ali bio je zvijezda”

Autor:

Actor Ryan O Neal in the movie Chances Are, USA 1989 PUBLICATIONxNOTxINxITA

GuliverImages

Ryan O’Neal, slavni glumac koji je započeo izvanredan niz filmskih uspjeha sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Hollywoodu s nominacijom za Oscara za ulogu Olivera u legendarnom romantičnom filmu ‘Ljubavna priča’, preminuo je u dobi od 82 godine.

O’Neal je preminuo u petak, izvijestio je njegov sin Patrick O’Neal, sportski komentator putem Instagrama. Dijagnosticiran mu je leukemija 2001. godine, a rak prostate 2012. godine.

“Moj otac je kao čovjek bio iznimno darežljiv”, napisao je Patrick. “I najsmješnija osoba u bilo kojoj sobi. I očito najzgodniji, ali i najšarmantniji. Smrtonosna kombinacija. Volio je nasmijavati ljude. To mu je bila gotovo misija. Nije imalo veze s situacijom, ako se mogla pronaći šala, on ju je pogodio. Stvarno nam je želio da se smijemo. I smijali smo se. Svaki put. Imali smo zabavu. Zabavu na suncu”, napisao je.

Nakon njegovog filmskog dueta u ‘Ljubavnoj priči’ s Ali MacGraw, O’Neal je glumio s Barbrom Streisand u ‘What’s Up, Doc?’ 1972. godine, i ‘The Main Event’ 1979. godine, a pojavio se sa svojom kćeri Tatum, tada devetogodišnjakinjom, u prekrasnoj priči iz doba Depresije Petera Bogdanovicha, ‘Mjesec od papira’ 1973. godine.

O’Neal je također glumio naslovni lik, irskog prevaranta u 18. stoljeću u Engleskoj, u ‘Barry Lyndonu’ 1975. godine Stanleya Kubricka te je glumio u ‘Nickelodeonu’ godinu dana kasnije, svojoj trećoj suradnji s Bogdanovichom u tom desetljeću.

Ranije je O’Neal obožavateljice očaravao pet sezona dok je glumio Rodneya Harringtona u više od 500 epizoda popularnog serijala ‘Gradića Peytona’, između 1964. i 1969. godine. O’Neal je bio u braku i razveden od glumica Joanna Moore i kolegice iz Peytona, Leigh Taylor-Young, prije nego što je započeo s naizmjeničnom vezom dugom 30 godina s glumicom i ikonom ‘Charlijevih Anđela’, Farrah Fawcett, koja je završila njenom smrću u dobi od 62 godine 25. lipnja 2009. godine.

“U sljedećim godinama, gledajući ‘Ljubavnu priču’, zapravo me uznemiravao”, rekao je Piersu Morganu 2011. godine. “Izgubio sam Farrah zbog raka, i jednostavno se pitam zašto se to dogodilo meni. Jedno je bilo velika stvar i tako uspješno, a zatim u stvarnom životu bilo je upravo suprotno, tragedija”, dodao je.

Patrick Ryan O’Neal rođen je 20. travnja 1941. godine u Los Angelesu, kao stariji sin romanopisca i scenarista Charlesa “Blackie” O’Neala  i glumice Patricije Callaghan. Natjecao se na Golden Gloves događajima u Los Angelesu 1956. i 1957. te je prema podacima na njegovoj internetskoj stranici ostvario boksački skor od 18 pobjeda i 4 poraza, od čega je 13 bilo nokautom. Kasnih 1950-ih, O’Neal i njegova obitelj preselili su se u München, gdje se zaljubio u televizijsku seriju “Tales of the Vikings”, koja se snimala u Europi i producirala ju je tvrtka Kirka Douglasova.

Prema novinskom članku iz 1975. godine, pisao je drugom producentu Georgeu Cahanu na seriji: “Visok sam šest stopa, i s lažnom bradom izgledat ću kao pravi Viking kao i bilo koji glumac na setu… Sutra bih mogao biti Gary Cooper.”

O’Neal je nastavio raditi kao kaskader na seriji. Nakon što se pojavio u emisijama poput “The Many Loves of Dobie Gillis”, “The Untouchables”, “Leave It to Beaver” i “My Three Sons”, glumio je uz Richarda Egana u seriji “Empire” (1962.-1963.) televizijskom vesternu NBC-a smještenom u Novom Meksiku.

Dok se “Gradić Peyton” približavao kraju, O’Neal je ostvario svoj debitantski nastup na velikom platnu u filmu “The Big Bounce” (1969.), adaptaciji djela Elmorea Leonarda u kojem je također glumila njegova tadašnja supruga Taylor-Young, te je zatim igrao maratonca u filmu Michaela Winnera “The Games”. Segal je prilagodio scenarij, što je dovelo do njihove suradnje na filmu “Ljubavna priča”.

Pokojni Paul Mazursky govorio je o suradnji s O’Nealom na filmu “Faithful” (1996.) u priči za Vanity Fair 2009. godine. “On je sladak kao šećer, ali je i temperamentan”, rekao je filmaš. “Ima nešto od te irske naravi u sebi i može eksplodirati. Jednog dana je glumio scenu i rekao sam, ‘Smanji malo ton’, a Ryan je rekao, ‘Dosta! Ne možeš mi tako glasno reći da smanjim ton!’ Rekao sam mu, ‘Ako odustaneš, slomit ću ti nos.’ Počeo je plakati. Ponekad je kao veliko dijete, ali dobar je tip i jako je talentiran. Imao je čudnu karijeru, ali bio je zvijezda.”

Nedavno je O’Neal imao povremene uloge u TV serijama “Miss Match” i “Kosti”.

Njegov odnos s Fawcett počeo je nakon što ih je upoznao njezin tadašnji suprug, glumac Lee Majors, 1979. godine. Živjeli su zajedno godinama u Malibuu; imali su sina Redmonda, koji se borio s ovisnošću o drogama. Razdvojili su se nakon što ga je Fawcett uhvatila u krevetu s mlađom glumicom, ali su se ponovno pomirili nakon što je O’Nealu dijagnosticiran leukemijom.

Godine 2012. objavio je memoare “Both of Us: My Life With Farrah”, a tri godine kasnije ponovno je nastupio s MacGraw u nacionalnoj turneji u predstavi “Love Letters”.

O’Neal ima kći Tatum i sina Griffina s Mooreom. Patrick je njegov sin s Taylor-Young. Griffin, koji se pojavljivao na Nickelodeonu sa svojim ocem i sestrom, bio je vozač u nesreći s motorom 1986. godine u kojoj je poginuo Gian-Carlo Coppola, tada 23-godišnji sin redatelja Francisa Forda Coppole. Griffin je kasnije optužio svog oca da mu je dao kokain kad je imao 11 godina, te su se sukobili 2007. godine što je dovelo do intervencije policije, piše The Hollywood Reporter.

O’Neal i Tatum, koja je također tijekom života imala problema s drogom, također se nisu slagali, a njihov pokušaj pomirenja dokumentiran je u reality seriji 2011. godine na OWN-u “Ryan & Tatum: The O’Neals”, koja se sastojala od osam epizoda. “Moj tata je imao 82 godine i živio je nevjerojatnim životom”, napisao je njegov sin Patrick. “Nadam se da će prva stvar kojom će se hvaliti na nebu biti kako je odradio dvije runde s Joeom Frazierom 1966. godine, na nacionalnoj televiziji, s Muhamadom Alijem kao komentatorom, i kako je odmjerio snage s Smokin’ Joeom. To se može pronaći na YouTubeu i vjerujte mi, fenomenalno je.”

 

OZNAKE:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.