Umro basist novovalnog benda Ultravox i autor hita ‘Vienna’

Autor:

Bildnummer: 58642210  Datum: 27.10.2012  Copyright: imago/STAR-MEDIA
ULTRAVOX ( GBR ). Bassist Chris Cross ( GBR / Ultravox ) während eines Konzertes im Rahmen ihrer Brilliant Tour am 27.10.2012 im Haus Auensee Leipzig. People Kultur Musik Aktion x0x xsk 2012 quer 2012 quer Querformat Auftritt Band Bühne concert concerts Deutschland Konzert Konzerte Kultur Kunst live MAWI Musik Musiker Person Personen Sachsen Show Tour Tournee Unterhaltung 

 58642210 Date 27 10 2012 Copyright Imago Star Media ULTRAVOX GBR Bassist Chris Cross GBR ULTRAVOX during a Concerts in Frame their Brilliant Tour at 27 10 2012 in House Auensee Leipzig Celebrities Culture Music Action shot x0x xSK 2012 horizontal 2012 horizontal Landscape Appearance Tie Stage Concert Concerts Germany Concert Concerts Culture Art Live  Music Musician Person People Saxony Show Tour Tour Entertainment

Guliver Image

Chris Cross, basist novovalnog benda Ultravox i jedan od autora njihova najvećeg hita “Vienna” iz 1981. godine, preminuo je u 71. godini. Smrt Chrisa Crossa objavio je pjevač benda Midge Ure. Cross je preminuo 25. ožujka i nije naveden uzrok smrti.

Ure je u nekrologu na svom Facebooku napisao: “Radili smo zajedno, zajedno smo svirali, zajedno stvarali glazbu i režirali spotove. Bili smo prijatelji i dio ekipe Ultravoxa. Čak i nakon što smo godinama bili razdvojeni, uspjeli smo nastaviti tamo gdje smo stali kao da te godine nikada nisu postojale. Ti si bio ljepilo koje je držalo bend zajedno. Bio si logika u ludilu i ludilo u našim životima. Bilo je sjajno poznavati te i odrastati s tobom. Volim te i nedostaješ mi, stari prijatelju.”

Chris Cross je rođen kao Christopher Allen 14. srpnja 1952. u Tottenhamu, u sjevernom Londonu. Nakon što je svirao u više bendova tijekom svojih tinejdžerskih godina, osnovao je glam rock bend Tiger Lily 1973. dok je studirao umjetnost i psihologiju na koledžu u Londonu. Iako je to bilo kratkog vijeka, svih petorica članova – Cross, John Foxx, Stevie Shears, Warren Cann, Billy Currie – oformili su Ultravox.

Ure nije bio dio originalne postave, a postao je pjevač benda 1979., nakon što je Foxx otišao iz grupe. Klavijaturist Billy Currie također je odao počast Crossu na Facebooku: “Dragi ljudi, jako tužne vijesti o Chrisu… Proveli smo nevjerojatne trenutke zajedno. Uglavnom smo se smijali.”

Godine 1976. Tiger Lily promijenio je ime u Ultravox i potpisao ugovor s izdavačkom kućom Island Records. Velik dio pjesama napisanih za Tiger Lily dospio je na njihov istoimeni debi iz 1977. koji su koproducirali Steve Lillywhite i Brian Eno.

Cross je bio zaslužan za nastanak njihova synthpop klasika ”Vienna” koji je bendu donio komercijalni uspjeh i mainstream priznanje. Objavljena 1981., pjesma “Vienna” je zauzela drugo mjesto na ljestvici iza pjesme “Shaddup You Face” Joea Dolcea koja je tri tjedna bila na prvom mjestu. Godinama je hvaljena kao najbolja pjesma kojoj je nezasluženo izmaklo prvo mjesto.

”Vienna” je naslovna pjesma s albuma ”Vienna” objavljenog 1980. Diskografska kuća Chrysalis Records oklijevala je izdati pjesmu kao singl jer je smatrala da je prespora i preduga da bi bila uspješna. Ali bend ju je želio objaviti i postao je treći singl s tog albuma u siječnju 1981.

Pjesma je te godine bila šesti singl po prodaji u Ujedinjenom Kraljevstvu i prešla je brojku od pola milijuna prodanih primjeraka, a 2013. izabrana je za drugi omiljeni singl u državi u anketi Radio 2 BBC-ja i službenih ljestvica.

Ultravox je u karijeri imao sedam Top Ten albuma i 17 Top 40 singlova. Bend se raspao 1996., a članovi su se ponovno okupili 2008. i održali turneju te 2012. objavili posljednji album ”Brilliant”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.