Umjetnost stripa obilježila je generacije: Jugurta i Lester Cockney u ‘novom ruhu’

Serijali kultnih stripova Jugurta i Lester Cockney koji su odgajali generacije oživjeli su nakon gotovo trideset godina s originalnim prijevodima na hrvatski jezik i po prvi put u obliku strip albuma u boji. Stripovi će biti predstavljeni u subotu od 14 do 15 sati na tradicionalnom ‘Crtani romani šou’ koji se održava u zagrebačkoj Tvornici kulture od 25. do 27. rujna.

Jugurta je strip serijal od 15 epizoda kojeg je osmislio scenarist Vernal. Prve dvije epizode nacrtao je Hermann i prate događaje iz stvarnog života numidskog kralja Jugurte, njegov uspon do vladara, sukob s Rimskim carstvom, te njegov pad. Strip je ocijenjen previše politički angažiranim, pa ga je uredništvo belgijskog strip časopisa Tintina ugasilo. Oživljen je šest godina kasnije i povjeren Franzu Drappieru, tada još mladome crtaču. Jugurta više nije povijesni lik, već pratimo njegova putovanja antičkim svijetom, od Kine do Afrike, a radnja često poprima fantastične elemente.

Lester Cockney. PHOTO: Frontispis

 

Kroz petnaest nastavaka, koji će biti objavljeni u ukupno pet knjiga, glavni junak će se znatno promijeniti. U prvim nastavcima Jugurta je državnik i vojskovođa, ponekad neumoljiv ali uvijek častan. ‘Uskrsli’ Jugurta drugi je čovjek, razočaran u politiku, ljude i ratove, kreće u potragu za mirnom lukom. Iz tamnice ga izbavlja snagator Habrija, nekadašnji neprijatelj i komični sudrug. U petom nastavku, prilikom ratnog pohoda, Jugurta će upoznati svoju životnu ljubav, vidovitu Vaniju i par se neće razdvajati do kraja serijala. Serijal „Jugurta“ bit će objavljen u pet knjiga, a svaki će sadržavati tri nastavka.

Lester Cockney je serijal od 9 epizoda koji je Franz sam osmislio i nacrtao. Priča počinje nasilnim unovačenjem mladog Irca u britansku vojsku, nastavlja se putom u Indiju, pustolovinama tijekom Prvog anglo-afganskog rata i odisejom od Indije, preko Egipta, Balkana, Mađarske i Španjolske do Novoga svijeta. Inače je Lester Cockney Franzov autorski strip i njegov prvi izlet u scenarističke vode, a posljednji nastavak objavljen je nakon njegove smrti, 2003. godine. Franz je u ovom stripu ujedinio svoje dvije ljubavi – putovanja dalekim prostranstvima i konje. Serijal „Lester Cockney“ bit će objavljen u četiri knjiga, ti će sadržavati po tri nastavka, a četvrti, koji govori o Lesterovom djetinjstvu u Irskoj, dva nastavka.

Jugurta. PHOTO: Frontispis

 

Crtajući Jugurtu, Franz se navikao na jake ženske likove poput Vanije, a upravo je i njegov autorski strip prožet tom tematikom. Zanimljivo i na neki način jedinstveno da je Franzova supruga Gabrielle Horvath obojala raskošnim akvarelom Lestera Cockneya i kasnije nastavke Jugurte. Za objavu ova dva kultna strip serijala zaslužan je mladi hrvatski nakladnik Frontispis, točnije, njegov vlasnik Davor Pukljak koji se nakon više od dva desetljeća bavljenja grafičkim dizajnom odvažio u nakladničke vode u ovo turbulentno gospodarsko vrijeme.

“Strip mi je obilježio djetinjstvo i cijeli život. Sjećam se jednog popodneva kada sam s jedanest godina od susjeda dobio prvu Stripoteku s Franzovim stripom, već sav izlizan i prljav. Životnost likova, bogate ilustracije i interesantne priče inspirirale su moju mladenačku znatiželju i ljubav za poviješću, istraživanju, dizajnu i sada nakladništvu”, izjavio je Pukljak.

Davor Pukljak. PHOTO: Frontispis

Komentiraj