Umjetnička zbirka suosnivača Microsofta Allena prodana za 1.6 milijardi dolara. Sve ide u dobrotvorne svrhe

Autor:

epa10277353 People view 'Le Grand Canal a Venise' by French painter Edouard Manet, estimated at 45 to 65 million USD, during a preview of the sale 'Visionary: The Collection of Paul G. Allen' at Christie's Auction House in New York, New York, USA, 31 October 2022.  EPA/SARAH YENESEL

EPA/SARAH YENESEL

Umjetnička djela iz privatne zbirke pokojnog suosnivača Microsofta Paula G. Allena ovog su tjedna dosegla više od 1,6 milijardi dolara i postala najveća aukcijska prodaja jednog vlasnika u povijesti aukcije, nakon završetka aukcije u četvrtak.

Djela Georgesa Seurata, Paula Cézannea, Vincenta van Gogha, Paula Gauguina i Gustava Klimta prodana su za preko 100 milijuna dolara u dvije rekordne noći u Christie’su u New Yorku.

Obuhvaćajući 500 godina povijesti umjetnosti, umjetnine iz Allenove zbirke bile su ponuđene u srijedu i četvrtak, a sav prihod je išao u filantropske svrhe, priopćila je aukcijska kuća. Christie’s je prvotno procijenio da će se više od 150 djela prodati za ukupnu milijardu dolara, ali je značajan iznos premašen čak i prije završetka prvog dana.

Djela suvremenih umjetnika Jaspera Johnsa i Luciana Freuda također su bila među rekorderima u srijedu, čija je prodaja premašila 1,5 milijardi. Slike Edwarda Hoppera, Georgije O’Keeffe i Jacksona Pollocka bile su među desecima drugih koje su drugog dana prodane za dodatnih 115,9 milijuna dolara.

Najveća pojedinačna prodaja na aukciji bila je Seuratova “Les Poseuses, Ensemble (Petite version)”, koja je dosegla više od 149,2 milijuna dolara, gotovo pet puta više od prethodnog rekorda za rad francuskog umjetnika.

S druge strane, Cézanneovo ulje na platnu “La Montagne Sainte-Victoire”, jedno od više od 30 pogleda na francuski planinski lanac koje je naslikao, prodano je za gotovo 137,8 milijuna dolara. Allen je kupio slavnu alpsku scenu 2001. za 35 milijuna dolara, što je tada bila druga najviša cijena plaćena za Cézannea na aukciji, prema Maxu Carteru, potpredsjedniku odjela za umjetnost 20. i 21. stoljeća u Christie’s.

Samo pet slikarevih pogleda na Sainte-Victoire ostalo je u privatnim rukama, dodao je Carter. “Svaki je s malo drugačijeg stajališta. Većina ih je malo dalje”, rekao je za CNN u intervjuu prije prodaje. “Također je rijetkost da… nije zaklonjeno nikakvim drvećem ispred planine.”

Prikazujući išaranu drvenu scenu na periferiji Beča i naslikanu u Klimtovom romantičnom secesijskom stilu, potonje je umjetničko djelo “gotovo poput bajke”, rekao je Carter. Prodaja je postavila novi aukcijski rekord za austrijskog umjetnika desetljeće i pol nakon što je bila dio značajne prodaje koja je uključivala pet Klimtovih remek-djela koje su nekoć opljačkali nacisti.

Gauguinova slika također je oborila prethodni aukcijski rekord za umjetnikova djela (iako je jedna prodana na privatnoj prodaji 2015. navodno  za više od 300 milijuna dolara). Allen je platno, koje u kompoziciji majke i djeteta ima vjerske prizvuke, kupio 2004. godine za tada rekordnih 39 milijuna dolara.

Naslikana je tijekom Gauguinova 10-godišnjeg boravka u Francuskoj Polineziji, razdoblja njegova života koje je prepuno kontroverzi (ondje je dobio dijete s tinejdžericom), ali koje je proizvelo slike koje su još uvijek vrlo tražene.

“Većina slika ili crteža koji dolaze (na prodaju) uglavnom su iz ranijih razdoblja njegova života”, rekao je Carter.

Suvremeni majstori

Nakon što je proveo nekoliko desetljeća prikupljajući svoju zbirku, Allen je posuđivao djela muzejima diljem svijeta, uključujući Nacionalnu galeriju i Kraljevsku akademiju umjetnosti u Londonu te Metropolitan Museum of Art u New Yorku.

Izložba “Seeing Nature”, temeljena na njegovoj zbirci, obišla je SAD 2016. i 2017., među ostalima zaustavljajući se u Muzeju umjetnosti u Seattleu i Institutu za umjetnost u Minneapolisu. Allen je preminuo 2018. od Hodgkinovog limfoma u 65. godini. “Allen je zbirku skupljao sve do godine kada je preminuo”, rekla je Johanna Flaum, potpredsjednica odjela za umjetnost 20. i 21. stoljeća u Christie’su, za CNN uoči prodaje.

Dok većina najvećih djela stavljenih na aukcijiu u srijedu datira iz 19. stoljeća, suvremena remek-djela također su privukla rekordne iznose.

Djelo britanskog slikara Luciana Freuda iz 1980-ih, “Veliki interijer, W11 (po Watteauu)”, prodano je za 86 milijuna dolara, srušivši prethodni umjetnikov rekord od 56,2 milijuna dolara. Allen je sliku kupio 1998. za 5,8 milijuna dolara, otprilike 15 godina nakon što ju je Freud dovršio.

Freudu su trebale dvije godine da dovrši sliku, koja je bila mnogo izlagana diljem svijeta. Napravljen je po uzoru na figure francuskog umjetnika Jean-Antoinea Watteaua “Les Jaloux (Ljubomorni)” s početka 18. stoljeća. Ali Freud je svoju uskovitlanu unutarnju scenu naselio svojim voljenima.

“Ona se uglavnom smatra, od vremena kada je naslikana, najboljom Freudovom slikom”, rekao je Flaum.

Rijedak portret Francisa Bacona prodan je na aukciji za 52,8 milijuna dolara

“Slika uključuje kompilaciju onih koji su bili najbliži Freudu: sadašnji ljubavnik, bivši ljubavnik, (njegova) djeca”, objasnila je. “Njegov svijet je zatvoren u brojkama, tako da je prilično osoban.”

S druge strane, ukupno šest djela Jaspera Johnsa, plodnog američkog umjetnika koji je prošle godine organizirao retrospektivu u dva grada u New Yorku i Philadelphiji, ponuđeno je na prodaju tijekom dvije večeri. U srijedu je “Small False Start” prodan za više od 55,3 milijuna dolara.

Osim što je postavio aukcijski rekord za 92-godišnjeg slikara, to je sada među najskupljim djelima živućeg umjetnika koji su ikada bili prodani.

“Jedna od zanimljivih stvari u vezi s  Johnsom je da je zaista bilo vrlo malo značajnih djela koja su se mogla naći na aukciji”, rekao je Flaum. “Sigurno je bilo vrlo značajnih cijena kojima se privatno trgovalo… Aukcijsko tržište posebno je gladovalo za Johnsovim radovima vrhunske kvalitete.”

Raznolikost radova u Allenovoj zbirci protezala se ne samo na različita vremenska razdoblja nego i na različite medije. Skulpture Alberta Giacomettija i Louise Bourgeois također su bile predstavljene tijekom dvodnevne prodaje, uz viseći mobitel Alexandera Caldera, keramičku vazu od keramike Pabla Picassa i neonski znak američkog umjetnika Brucea Naumana.

“Teško je reći da postoji jedan objedinjujući princip za zbirku koja obuhvaća 500 godina najvećih djela zapadne umjetnosti”, rekao je Carter. “Ali mislim da do neke mjere možete – promatrao je umjetnike koji su svijet gledali na drugačiji način i koji su… gledali naprijed u budućnost.”

Allenova sestra, Jody Allen, rekla je u izjavi za medije uoči prodaje da je za njezina brata umjetnost “i analitička i emocionalna”.

“Vjerovao je da umjetnost izražava jedinstveni pogled na stvarnost – kombinirajući umjetnikovo unutarnje stanje i unutarnje oko – na način koji nas sve može nadahnuti”, rekla je. “Njegova zbirka odražava raznolikost njegovih interesa, s vlastitom mistikom i ljepotom.”

Umjetnička zbirka Paula Allena premašila milijardu dolara

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.