Umjesto u izolaciji, hodao po kući i zarazio tasta: DORH provodi istragu, prijeti mu 12 godina zatvora

Autor:

12.01.2022., Zagreb - Najduza samoizolacija od 10 dana potrebna je za oboljele koji nisu primili niti jednu dozu cjepiva, a brzi antigenski testovi vise se ne moraju potvrditi PCR testom no i dalje se za njih ne moze dobiti Covid potvrda za koristenje izvan granica Hrvatske. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Zbog sumnje da je tasta zarazio koronavirusom jer se nije pridržavao mjera samoizolacije, Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici provodi istragu nad 42-godišnjakom. Tast je umro u bolnici, a zetu prijeti zatvorska kazna. Prema podacima MUP-a, u posljednje dvije godine evidentirano je 518 kaznenih djela širenja i prenošenja zaraznih bolesti.

Znao je da je zaražen, ali epidemiologe nije slušao. Umjesto da bude u izolaciji, 42-godišnji Virovitičanin hodao je po kući u kojoj je bio i njegov tast lošeg zdravstvenog stanja. Sada DORH provodi istragu, piše HRT.

Nije se izolirao

Kako navodi Općinsko državno odvjetništvo, nije se izolirao u jednu prostoriju obiteljske kuće, već se kretao po drugim prostorijama i bio u neposrednom kontaktu s tastom kojeg je zarazio virusom Sars-COV-2. Tast se uslijed te zaraze razbolio od respiratorne bolesti COVID-19 zbog čega je morao biti hospitaliziran u respiracijskom centru KBC-a Osijek u kojem je preminuo 26. studenoga 2021.

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije kaže da sličnih optužbi dosad nije bilo, ali kršenja izolacije jest.

“Ako se stvarno radi o namjernom zaražavanju, što mi ne možemo znati, to je za svaku osudu. Naša funkcija nije nadzor toga kako se ljudi ponašaju, naša funkcija je da damo savjet u slučaju pojave pozitivnih osoba”, rekla je epidemiologinja Darija Petrovčić.

Prijeti mu i zatvorska kazna 

Nakon što je pokrenuta istraga, odvjetnik Antonio Volarević kaže kako je pitanje je li mjera izolacije bila izrečena usmeno ili na papiru, i pitanje je li zet namjerno zarazio tasta?

“Čovjek je trebao biti izoliran samo u svojoj sobi, ali on mora otići do WC-a, ponekad mora otići i do kuhinje, pitanje je jest li on to uopće i činio namjerno ili je učinio iz nehaja, to će se vidjeti u postupku”, rekao je odvjetnik Volarević.

“Ako se radi o opasnoj zaraznoj bolesti, a koronavirus jest opasna zarazna bolest, onda je ta kazna nešto veća, ona ide do tri godine zatvora, može se kazniti osoba čak i ako postupa iz nehaja, onda se kažnjava za isto kazneno djelo kaznom zatvora do godinu dana”, objasnio je odvjetnik.

Podigne li se optužnica i dokaže krivnja, odnosno uzrokovanje smrti, kazna zatvora može biti i do 12 godina.

OZNAKE: virovitica, covid-19

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.