Ulje pitome crnjike se u kozmetici koristi i za pripravu mirisa

Screenshot YouTube

Ulje i sjeme pitome crnjike, poznate i pod nazivima crni kim, crni koriandar, primorski kumin, je poznato u narodnoj medicini i ima mnoga ljekovita svojstva, pišu medicalnewstoday.com.

Ova cvjetna biljka se koristi u kulinarstvu, ali manje je poznato da je vrlo popularna u kozmetici te za pripravu sasvim originalnih mirisa. Eterično ulje ima izraziti začinski primorski miris. Mnogi kozmetički pripravci imaju u sebi crnjiku kao jednu od glavnih sastavnica te se kao takvi koriste za liječenje problema s kosom ili kožnih bolesti. Sjeme sadrži kvalitetno masno ulje i valja poslušati savjete dermatologa ili frizera oko načina korištenja pripravaka.

Crni koriandar se može naći u južnoj i istočnoj Europi, zapadnoj Aziji, Indiji, sjevernoj Africi i Bliskom istoku.

Komentiraj