Ukrajinsko ministarstvo energetike: Opskrba strujom je pod kontrolom, najviše problema ima Kijev

Autor:

Photo: Twitter

Ukrajinska opskrba strujom pod kontrolom je unatoč nizu ruskih napada na infrastrukturu za proizvodnju električne energije i nema mjesta panici, priopćilo je ministarstvo energetike.

Istodobno, prvi čovjek najveće privatne energetske tvrtke  u zemlji DTEK rekao je da nema razloga da ljudi napuštaju Ukrajinu.

Ruski raketni napadi onesposobili su gotovo polovicu ukrajinskog energetskog sustava, a vlasti u Kijevu su u petak priopćile da je moguće potpuno gašenje električne mreže glavnog grada.

“Demantiramo panične izjave koje šire društvene mreže i internet, uvjeravamo vas da je situacija s opskrbom energijom teška, ali pod kontrolom”, stoji u priopćenju Ministarstva energetike objavljenom u subotu.

Vlasti diljem zemlje programirale su isključenja struje kako bi pomoglo popravcima, rečeno je, uz poziv kućanstvima da smanje potrošnju energije za najmanje 25 posto.

Ukrajinski nacionalni mrežni operator Ukrenergo priopćio je da, iako će se planirana isključenja električne energije dogoditi u svim regijama u nedjelju, ne predviđa neočekivane ispade električne energije.

“Nastavljamo raditi na vraćanju svjetla Ukrajincima”, rekla je tvrtka u izjavi kasno u subotu u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. “Teško je, ponekad i duže vremena treba nego što smo očekivali, ali nalazimo rješenja.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju prošli mjesec da pokušava destabilizirati zemlju prisiljavajući milijune na bijeg na zapad, stvarajući izbjegličku krizu za Europsku uniju.

Izvršni direktor DTEK-a Maksim Timčenko rekao je da oružane snage, energetska industrija i Ukrajinci pojedinačno čine čuda kako bi održali opskrbu. “Zbog toga danas nema potrebe napuštati Ukrajinu”, navodi se u priopćenju tvrtke.

Zelenski je u subotu rekao da su problemi s opskrbom najveći u Kijevu i okolici, kao i u šest drugih regija. “Radimo u cijeloj zemlji na stabilizaciji situacije”, rekao je u video obraćanju.

OZNAKE: Ukrajina, struja

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.