Press/Orašar

Ukrajinski baletni umjetnici rasprodali nastupe ‘Orašara’ u Hrvatskoj

Baletna grupa Ukrainian Classical Balleta rasprodala je nastupe i svoju interpretaciju predstave ‘Orašar’ u Hrvatskoj.

Karte su kupljene unaprijed za dvadeset izvedbi u HNK Zagreb, kao i za dubrovačku dvoranu Gospino polje, zadarsku dvoranu Arsenal i zagrebački KD Vatroslava Lisinskog. Istaknimo kako će se ukrajinskim solistima i vrhunskim profesionalcima na pozornici zadarskog Arsenala pridružiti maleni baletani iz zadarske glazbene škole Blagoje Bersa.

Baletni prvaci Sergii Kliachin, Ekateryna Kurchenko, Andrei Kozarezov i Ivan Zhuravlov su jedna od najpoznatijih imena baletnog svijeta, a svojim projektima žele pokazati najljepše i najzanimljivije predstave klasičnog baleta. Samo u 2018. godini su imali preko 70 izvedbi Orašara, proputovavši Europu i Aziju.

Oni su solisti i prvaci ukrajinskih nacionalnih teatara, koji u svom umjetničkom izričaju čuvaju poznatu tradiciju tradicionalnog ruskog baleta i baletne škole.

Sergii Kliachin (Orašar/Princ) nakon školovanja na Kijevskoj državnoj baletnoj školi, Međunarodnom slavenskom sveučilištu u Kharkivu te Kijevskoj visokoj školi za koreografiju, započinje angažman kao prvak baleta u Opernom i baletnom kazalištu u Donjecku, 2006. godine. Od 2007. do danas prvak je Ukrajinske nacionalne opere gdje je ostvario brojne plesne uloge u baletnim predstavama među kojima su: Labuđe jezero, Orašar, Pepepljuga, Snjeguljica, Pasquieta, Figarov pir, Majstor i Margarita, Faust, Bečki valcer, Romeo i Julija i dr.

Sergii Kliachin

Ekateryna Kurchenko (Marie/Šećerna vila) diplomirala je na Baletnoj akademiji Vadim Pisarev u Donjecku. Od 2007. do 2014. prvakinja je Opernog i baletnog kazališta u Donjecku, nakon čega slijedi angažman u Kijevskom nacionalnom kazalištu, kao prva solistica. Od 2017. prvakinja je trupe Ukrainian Classical Ballet s kojima je sudjelovala na turnejama u Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Poljskoj, Kini i dr. Ističu se njezine uloge u baletima: Don Quijote, Giselle, Gusar, Orašar, Labuđe jezero, Bečki valcer i dr. Sudjelovala je na baletnim festivalima Rudolf Nurejev u Milanu u godinama 2014. – 2017. te na Svjetskim baletnim zvijezdama od 2010. do 2016. u Moskvi.

Ekateryna Kurchenko

Andrei Kozarezov (Kralj miševa) zarana se počinje baviti plesnom koregrafijom u rodnom gradu Harkovu, gdje pod budnim okom istaknutih ruskih i ukrajinskih plesnih pedagoga: M. V. Bezzubikove, T. K. Popeskua i N. V. Silvestrova, završava studij. Od 2004. član je baletne trupe Harkovskog nacionalnog akademskog kazališta opere i baleta Lisenko. Godine 2008. dobiva naslov baletnog umjetnika najviše kategorije, a 2018. unaprijeđen je na dužnost glavnog majstora pozornice. Nositelj je brojnih baletnih uloga. Gostovao je po čitavome svijetu, i od 2013. vodeći je solist ansambla Classical ballet de Paris na turnejama po Njemačkoj.

Andrei Kozarezov

Ivan Zhuravlov (Drosselmeyer) diplomirao je na Ukrajinskoj plesnoj akademiji 2011. Angažman počinje u Kijevskom nacionalnom kazalištu. Od 2012. do 2014. djeluje u Lublinskom nacionalnom kazalištu te kao gostujući plesač u Opernoj kući Varne. Od 2014. član je trupe The Great Gatsby Ballet kao corps de ballet. Od 2016. umjetnički je ravnatelj i solist The Great Gatsby Ballet. Godine 2017. jedan je od utemeljitelja trupe Ukrainian Classical Ballet, i njezin umjetnički ravnatelj. Sudjelovao je u izvedbama baleta: Labuđe jezero, Carmen, Šeherezada, The Great Gatsby Ballet, Orašar, Snjeguljica i sedam patuljaka, Romeo i Juliet, Pepeljuga, Trnoružica, Giselle i dr.
Osim vrhunskih baletana i spektakularne baletne predstave, koji Ukrainian Classical Ballet donosi u Dubrovnik, Zadar i Zagreb, u Zadru će se trupi na pozornici pridružiti i vrlo zanimljivi gosti.

Ivan Zhuravlov

Komentiraj