UKRAJINA: Sondland nije izravno povezao istragu o Bidenu s vojnom pomoći Ukrajini

Ukrajinski šef diplomacije Vadim Pristajko rekao je u četvrtak kako američki veleposlanik pri EU-u Gordon Sondland nije eksplicitno povezao uvjetovanje vojne pomoći Kijevu s otvaranjem istrage o sinu bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena, prenosi Interfax Ukrajina.

Demokrati optužuju predsjednika Donalda Trumpa da je ucijenio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija zamrzavanjem gotovo 400 milijuna dolara vrijedne vojne pomoći Ukrajini, kako bi Kijev otvorio istragu o Hunteru Bidenu, sinu Trumpova glavnog suparnika na predstojećim predsjedničkim izborima 2020. Joea Bidena.

Trump to naziva lovom na vještice.

“Veleposlanik Sondland nije nam govorio, a zasigurno nije govorio meni, o povezanosti vojne pomoći s istragom. Trebali bi ga pitati”, rekao je Pristajko.

U srijedu je William Taylor, aktualni američki veleposlanik u Ukrajini, saslušan javno pred Odborom za obavještajne službe Zastupničkog doma, kazao kako je zaposlenik veleposlanstva čuo telefonski razgovor 26. srpnja Trumpa i Sondlanda, tijekom kojega je Trump postavio pitanja o istrazi Joea Bidena i njegova sina, na što je Sondland odgovorio da su Ukrajinci spremni pokrenuti postupak.

Taj se poziv navodno dogodio dan nakon što je Trump zatražio od Zelenskija da pokrene istragu.

“Nikada nisam vidio izravnu poveznicu između istrage i sigurnosne pomoći”, rekao je Pristajko.

“Da, istrage su spomenute u razgovoru dvojice predsjednika, ali nije postojala jasna poveznica između tih događaja”, dodao je.

Komentiraj