UKRAJINA Prva dama jeftino kupila stan od tajkuna

Autor:

Prema službenom registru prihoda i imovine, supruga novoizabranog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija kupila je od poslovnog tajkuna Oleksandra Brujaka luksuzni stan za manje od polovine tržišne vrijednosti.

Komičar i televizijska zvijezda bez političkog iskustva, Zelenskij je 21. travnja osvojio predsjedničke izbore izbornom kampanjom u kojoj je nastupao kao suprotnost bogatoj eliti koja dominira ukrajinskim poslovnim i političkim svijetom.

Međutim, više nego povoljna kupnja stana u luksuznom kompleksu Emperor na obali Crnog mora, pokazuje da je Zelenskijeva obitelj poslovala s članom te iste bogate elite, piše Reuters.

Burjak, poduzetnik koji je prema javnom registru imovine stan prodao, odbio je na telefonske upite Reutersa komentirati prodaju, a uskratio je i pismeni odgovor.

Prema ukrajinskom registru imovine te izjavi o prihodima i imovini koju je Zelenskij predao ove godine, njegova supruga Olena Zelenska, kupila je trosobni penthouse na ukraijnskom poluotoku Krimu u travnju 2013. za gotovo 164.000 dolara.

Stan kupljen prije nego što je Rusija pripojila Krim platila je oko 1263 dolara po metru četvornom.

Prema oglasu iz 2012. objavljenom na ukrajinskoj web stranici za prodaju nekretnina domik.ua, cijena stana u kompleksu Emperor iznosila je između 3500 i 4000 dolara po četvornom metru.

Burjak je bivši član ukrajinskog parlamenta koji je s bratom Sergejem bio većinski dioničar banke Brokbiznesbank do 2013. kada su prodali udio.

Reuters nije mogao samostalno potvrditi je li Burjak pod istragom.

Zelenskij je u popularnoj tv seriji glumio učitelja povijesti koji postaje predsjednik nakon što održi bijesni govor protiv korupcije, a zatim se i sam odlučio kandidarti za predsjednika i uvjerljivo pobijedio. Protivnici ga optužuju da je pijun moćnog oligarha Ihora Kolomoiskija, vlasnika televizije na kojoj nastupa, a koji je osvetnički nastrojen prema Porošenku.

Zelenskij tvrdi kako neće biti pod utjecajem oligarha, a jedan od prvih ispita te tvrdnje bit će sudbina banke PrivatBank koja je donedavno bila u vlasništvu milijardera.

Kijev ju je nacionalizirao 2016. u sklopu čišćenja bankarskog sektora uz podršku MMF-a koji podržava Ukrajinu s nekoliko milijardi vrijednim programom kreditiranja, no nekoliko dana prije izbora je sud u Kijevu presudio da je promjena vlasništva PrivatBanka bila ilegalna.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.