Ukrajina poslala oštru poruku: “Neutralna zastava ruskih sportaša umrljana je krvlju”

Autor:

epa10986285 A handout photo made available by the Ukrainian Presidential Press Service shows Ukraine's President Volodymyr Zelensky attending his meeting with US Secretary of Defense Lloyd Austin (not pictured) in Kyiv, Ukraine, 20 November 2023. Austin arrived in Kyiv to underline the US support for Ukraine amid the Russian invasion.  EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT   HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ukrajinska vlada “vrlo je zabrinuta” pozivom međunarodnih sportskih saveza da se Rusi i Bjelorusi pojedinačno integriraju na Olimpijske igre u Parizu, rekao je privremeni ukrajinski ministar sporta Marvij Bidnji za AFP u srijedu.

U utorak su međunarodni sportski savezi zatražili od Međunarodnog olimpijskog odbora da primi “što je prije moguće” ruske i bjeloruske sportaše na Olimpijske igre 2024. u Parizu, pod neutralnom zastavom.

“Kao što je predsjednik Volodimir Zelenskij ispravno rekao da je očigledno svaka neutralna zastava ruskih sportaša umrljana krvlju”, upozorio je Bidnji. “Računamo na odgovornu odluku i na vodstvo MOO-a koje neće dopustiti Rusiji da koristi sport u vojne propagandne svrhe. “Poštujemo načelo neutralnosti, ali neutralnost je moguća samo u doba mira. Kada je rat i jedna nacija želi uništiti drugu, tada neutralnost postaje neodgovornost.””, dodao je privremeni ministar, koji mijenja svog prethodnika Vadima Gutzeita, smijenjenog iz vlade prošlog mjeseca.

Od početka rata u Ukrajini, izazvanog ruskom invazijom u veljači 2022., MOO je odgodio odluku o sudjelovanju ruskih i bjeloruskih sportaša na Igrama u Parizu. Rješenje koje traže sportski savezi je prijem Rusa pod neutralnom zastavom, bez svojih obilježja i himni.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.