Ukrajina optužila Rusiju za osvetu civilima zbog poraza na bojištu

Ukrajina je optužila ruske snage za napad na civilnu infrastrukturu kao odgovor na brzu ofenzivu ukrajinskih trupa tijekom vikenda koja je natjerala Rusiju da napusti svoj glavni bastion u regiji Harkiv.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su mete osvetničkih napada uključivale vodna postrojenja i termoelektranu u Harkivu te da su uzrokovali rasprostranjene nestanke struje.

“Nema vojnih objekata, cilj je lišiti ljude svjetla i topline”, napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na twitteru kasno u nedjelju.

Američka veleposlanica u Ukrajini, Bridget Brink, također je osudila napade.

“Ruski očiti odgovor na ukrajinsko oslobađanje gradova i sela na istoku: slanje projektila u pokušaju uništenja kritične civilne infrastrukture”, tvitala je Brink.

Moskva negira da njezine snage namjerno gađaju civile.

Zelenskij je ukrajinsku ofenzivu na sjeveroistoku opisao kao potencijalni pomak u šestomjesečnom ratu i rekao da bi zima mogla donijeti daljnje teritorijalne dobitke ako Kijev dobije jače naoružanje.

U najgorem porazu moskovskih snaga otkako su u ožujku odbijene od predgrađa glavnog grada Kijeva, tisuće ruskih vojnika ostavile su za sobom streljivo i opremu dok su bježali iz grada Iziuma, koji su koristili kao logističko središte.

Vrhovni zapovjednik Ukrajine, general Valerij Zalužnji, rekao je da su oružane snage od početka ovog mjeseca vratile kontrolu nad više od 3000 četvornih kilometara.

Gotovo potpuna šutnja Moskve o porazu, ili bilo kakvom objašnjenju za ono što se dogodilo u sjeveroistočnoj Ukrajini, izazvala je značajan bijes među nekim proratnim komentatorima i ruskim nacionalistima na društvenim mrežama, prenosi Reuters.

Neki su u nedjelju pozvali predsjednika Vladimira Putina da odmah izvrši promjene kako bi osigurao konačnu pobjedu u ratu.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]