Ukrajina obilježava godišnjicu oslobođenja Buče. Plenković stigao u Kijev

Autor:

Kijev, 31.03.2023. - Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao je jutros u Kijev gdje će se sastati s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom. Sudjelovat će na Sastanku na vrhu u povodu godišnjice oslobođenja Buče i komemoraciji za žrtve agresije.  Uz njega je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao i hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić. Na fotografiji Denis Šmihal, Andrej Plenković.
foto HINA/ Vlada RH/ ml

HINA/ Vlada RH

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da Ukrajina nikada neće oprostiti ruskim vojnicima zločine u Bući, godinu dana nakon oslobođenja tog grada. Iz Kijeva su izvijestili da je među devet tisuća slučajeva ratnih zločina koji se istražuju masovne grobnice i komore za mučenje.

Međunarodni istražitelji prikupljaju dokaze u Buči i Irpinu, gdje Ukrajina tvrdi da su ruske trupe počinile zločine velikih razmjera. Optužbe su to koje Rusija poriče. “Kada je Buča oslobođena, vidjeli smo da vrag nije negdje vani, nego na zemlji. Gnjusna istina o tome što se događalo na privremeno okupiranim teritorijima otkrivena je svijetu”, rekao je Zelenski, prenosi Sky.

Rusija je zauzela grad 33 dana nakon početne invazije, što je rezultiralo 1400 mrtvih, uključujući 37 djece, rekao je Kijev. “Nikada nećemo zaboraviti žrtve ovog rata i sigurno ćemo sve ruske ubojice privesti pravdi. Nikad nećemo oprostiti. Kaznit ćemo svakog počinitelja”, poručio je Zelenski.

Čelnici Hrvatske, Slovačke i Slovenije u Ukrajini na komemoraciji

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.