Ukrajina i SAD započinju vojne vježbe u Crnom moru, Rusija traži da se vojni manevri otkažu

Autor:

epaselect epa09298790 A view of the Russian Small missile ship of the project 22800 ‘Odintsovo’ during the International Maritime Defence Show (IMDS) in St. Petersburg, Russia, 24 June 2021. The exhibition runs from 23 to 27 June 2021 and hosts scientific conferences, demonstrations of naval technologies and public shows.  EPA/Anatoly Maltsev

EPA/Anatoly Maltsev

Ukrajina i SAD započet će vojne vježbe u Crnom moru i na jugu Ukrajine u koje će biti uključeno više od 30 zemalja, unatoč ruskim pozivima da se vježbe otkažu.

Sea Breeze 2021 slijedi nakon porasta tenzija između NATO-a i Moskve, koja je prošli tjedan rekla da je ispalila hice upozorenja blizu britanskog ratnog broda kako bi ga potjerala iz crnomorskih voda uz krimsku obalu.

Britanija je odbacila rusku verziju incidenta.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine te tvrdi da je ruski teritorij, no poluotok je međunarodno priznat kao dio Ukrajine.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu prošli tjedan je pozvalo da se otkažu vježbe, a rusko ministarstvo obrane reklo je da će reagirati ako bude bilo potrebno štititi vlastitu nacionalnu sigurnost.

Pet tisuća NATO-vih vojnika

Vježbe Sea Breeze 2021 trajat će dva tjedna te će u njih biti uključeno 5000 vojnika iz NATO-a i drugih savezničkih zemalja te oko 30 brodova i 40 aviona. Sudjelovat će i američki raketni razarač USS Ross i američki marinci.

Ukrajina kaže da je glavni cilj steći iskustvo u zajedničkim akcijama tijekom multinacionalnih operacija održavanja mira i sigurnosnih operacija.

Odnosi između Kijeva i Moskve na vrlo su niskim razinama nakon što je Rusija zauzela Krim, kao i zbog ruske podrške separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Tenzije su ponovno narasle ove godine kad je Rusija nagomilala vojsku na granicu s Ukrajinom, gdje se dio vojnika i dalje nalazi sa svojom opremom.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.