“Ukleti Holandez” Richarda Wagnera nakon 30 godina u HNK-u Zagreb

Pixabay

Prva operna premijera Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu u novoj kalendarskoj godini bit će, u petak 26. siječnja, “Ukleti Holandez” njemačkog skladatelja Richarda Wagnera čiju režiju potpisuje francuski kazališni umjetnik Olivier Py, čime će se to djelo nakon 30 godina ponovo naći na pozornici središnjeg nacionalnog teatra.

Kako se ističe u najavi, veliko tročinsko operno djelo “Ukleti Holandez”, jedno od najblistavijih djela opernog stvaralaštva praizvedeno 1843. u dresdenskoj Semperoper, jedna je od prvih Wagnerovih opera u kojoj se očituju njegova nova shvaćanja glazbenog teatra, u kojemu je orkestar ravnopravan pjevačima, a lajtmotivi se kontinuirano provlače.

Iako u samoj operi ima dosta romantičarskih elemenata, “Ukleti Holandez” najavljuje sve bitne odlike kasnijih wagnerijanskih djela poput “Rajnina zlata”, “Walkuere”, “Siegfrieda”, “Sumraka bogova” i “Prstena Nibelunga”.

“S Holandezom počinje moj posao pjesnika s kojim sam napustio zanatski rad. Ne znam da li se ikada u životu umjetnika dogodila tako radikalna promjena u tako kratkom vremenu…”, zapisao je Wagner.

U središtu radnje opere koja se događa u 17. stoljeću na norveškoj obali, Wagnerova je ideja o ženi otkupiteljici, Senti, djevojci koja je spremna svojom nesebičnom ljubavlju izbaviti duh ukleta moreplovca.

Pišući libreto, Wagner je kao ishodišni tekst upotrijebio satiričnu prozu njemačkog romantičarskog pisca Henricha Heinea “Uspomene gospodina Schnabelewopskoga”, koja obrađuje staru mornarsku legendu o ukletom moreplovcu osuđenom na vječno lutanje morima, koji donosi propast svima koje susretne. Uz to se, prema vlastitu priznanju, skladatelj koristio i osobnim neugodnim iskustvima s putovanja Sjevernim morem od Rige do Londona u ljeto 1839.

“Iako je ‘Ukleti Holandez’ prvi put izveden u Zagrebu 1896. godine pod upravom Stjepana Miletića te je postao jedna od popularnijih Wagnerovih opera na našoj sceni, Opera zagrebačkoga HNK-a novosezonsku premijeru izvodi poslije više od tri desetljeća, vraćajući to uzbudljivo operno djelo na pozornicu najveće nacionalne kazališne kuće pod ravnanjem Nikše Bareze i u režiji poznatog francuskoga kazališnog umjetnika Oliviera Pyja”, poručuju iz HNK-a Zagreb.

Predstava je izvorna produkcija kazališta Theater an der Wien, a njezin ansambl čine Bastiaan Everink (Ukleti Holandez), Melanie Diener (Senta), Luciano Batinić/Siniša Štork (Donald), Michael Robert Hendrick/Tomislav Mužek (Georg), Mario Filipović/Ladislav Vrgoč (Donaldov kormilar), Sofia Ameli Gojić/Neda Martić (Mary), te Pavel Strasil (Sotona).

Scenograf i kostimograf je Pierre-Andre Weitz, oblikovatelj svjetla Bertrand Killy, a zborovođa Luka Vukšić.

Olivier Py je poznati francuski pisac, glumac i redatelj koji je poslije studija na prestižnome pariškom umjetničkom fakultetu i Akademiji dramske umjetnosti te studija filozofije i teologije debitirao na off-avignonskom festivalu. Od 2007. bio je umjetnički ravnatelj pariškoga nacionalnog kazališta Odéon, a od 2013. umjetnički je ravnatelj kazališnog festivala u Avignonu, usporedno ostvarivši  više od 40 opernih režija diljem Europe.

Više o novoj operi zagrebačkog HNK-a bit će riječi u programu “Ususret premijeri” u nedjelju 21. siječnja. Ulaz je slobodan.

Komentiraj