Ukidanje restrikcija u Engleskoj dovedeno u pitanje

Pitanje je hoće li Engleska moći u potpunosti izići iz karantene 21. lipnja nakon porasta broja zaraženih koronavirusom u dva grada i zbog strahova od širenja indijske varijante virusa.

Vladina revizija fizičkog distanciranja u Engleskoj koja je trebala utrti put ukidanju restrikcija mogla bi biti odgođena s kraja ovog mjeseca zbog porasta broja slučajeva zaraze indijskom varijantom koronavirusa B1617.2, prenio je BBC.

Glasnogovornik premijera Borisa Johnsona rekao je u utorak za BBC da konačan datum ukidanja restrikcija “u ovom trenutku ne može biti definitivno određen”.

“Indijska varijanta mogla bi biti prijetnja tom procesu, naša odluka temeljit će se najnovijim podacima”, dodao je. “Izradit ćemo planove čim to podaci dopuste”.

Po podacima Engleske agencije za javno zdravlje, prošli četvrtak u Britaniji je bilo 1313 novozaraženih, prema 520 tjedan dana ranije.

Visok broj slučajeva utvrđen je u Londonu i sjeverozapadnom gradu Boltonu.

Johnson je u petak kazao da bi širenje indijske varijante koronavirusa moglo “ozbiljno poremetiti napredak” u izlasku iz karantene.

Kako bi se suzbio porast broja zaraženih, ljudi koji čekaju drugu dozu cjepiva dobit će ih 8 tjedana nakon prve umjesto 12 tjedana.

Komentiraj