UIO ‘Interpretativna izjava Vlade nema nikakvu pravnu težinu’

HINA/ Edvard ŠUŠAK

Udruga U ime obitelji u srijedu je priopćenjem reagirala na najavu hrvatske Vlade kako će ratificirati Istanbulsku konvenciju, uz interpretativnu izjavu. Udruga navodi kako ta izjava nema nikakvu pravnu težinu, te poručuje da sve ključne obveze koje Hrvatska preuzima ratifikacijom ostaju nepromijenjene.

Priopćenje Udruge U ime obitelji, koje potpisuje njihova predsjednica Željka Markić, prenosimo Vam u cijelosti:

“Izjava kojom premijer Plenković u ime Republike Hrvatske tumači što njegova Vlada „smatra da odredbe konvencije znače ili ne znače“ nema nikakvu pravu težinu. Sve ključne obveze koje Hrvatska preuzima ratifikacijom ostaju nepromijenjene.

Premijerovo tumačenje da u konvenciji nema rodne ideologije ima istu težinu kao da je u interpretativnu izjavu napisao da smatra da će Istanbulska konvencija povećati mirovine, osigurati neradnu nedjelju, zaustaviti odlazak ljudi iz RH i pomoći mu da bude vjerodostojan.

Država koja ratificira konvenciju ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje se nalaze u Istanbulskoj konvenciji, a smatraju se “rezervama općeg karaktera”. Dakle, interpretativna izjava ne mijenja pravni učinak ratifikacije. U članku 78. konvencije jasno piše da su rezerve moguće samo za točno pobrojane članake, pa tako nisu dopuštene za ideološke odredbe o “rodu kao društvenom konstruktu odvojenom od spola”, obvezu financiranja organizacija civilnog društva ili proizvoljni nadzor odbora GREVIO nad Vladom i državom koja konvenciju ratificira.

Interpretativna izjava još je jednom potvrdila podcjenjivački odnos HDZ-ovog premijera prema hrvatskim građanima – da niti znaju čitati, niti razumiju što su pročitali. Jedino nam sada istu tu poruku gospodin Plenković ne upućuje samo u svoje osobno ime, već i u ime „Republike Hrvatske””, navodi se.

Komentiraj