Ugostitelji: “Tražimo oslobođenje od svih obveza za vrijeme lockdowna”

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca i drugih ugostiteljskih i poslodavačkih udruženja sazvali su u četvrtak konferenciju za novinare, na kojoj su komentirali nove mjere, kao i iznijeli prijedloge mjera kojima bi se ublažio učinak zatvaranja poslovanja, zbog vladinih mjera suzbijanja epidemije koronavirusa koje se tiču ugostiteljstva.

“Nama je pao prije svega pao jedan veliki kamen sa srca što mi više nećemo biti izvor zaraze, ali dolazimo do točke, ako ne budemo imali obeštećenja, naši zaposlenici neće umirati od covida, nego će umirati od gladi”, rekao je Marin Medak.

Zato su, kako kažu, pripremili dvije prihvatljive opcije. Prvi model obeštećenja je dugoročnijeg karaktera i između ostalog se temelji na smanjenju PDV-a na 5 posto na razdoblje do 1. siječnja 2024. te dugoročno na 13 posto, obeštećenju od 10 eura po metru kvadratnom za najam… Drugi model obeštećenja se između ostalog bazira na osiguranju prihoda samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće, oslobođenju od svih obaveza za vrijeme lockdowna na svim razinama vlasti…

Medak je dodao kako se vlasti neće zadužiti da isplate ugostitelje jer onda ne bi mogli uvesti euro kako je planirano. “Kovid krediti su bili dobra mjera, ali se čekalo predugo do 6 mjeseci, a to nije rješenje, mi ne možemo čekati 6 mjeseci. Bez mogućnosti plaćanja davanja iz tih kredita”, rekao je Medak.

“Oslobođenje od svih obveza za vrijeme trajanja lockdowna, znači najam i plaćanja režija”, rekao je Medak i dodao da se treba smanjiti PDV.

“Želi li vlada da se izgube 4 milijarde u potpunosti, 98 posto vlasništva u Hrvatskoj u ugostiteljskim objektima su Hrvati. Ako nas se dotuče, imat ćemo situaciju kao s trgovačkim lancima. Ako nas se dotuče dogodit će nam se da će doći strane korporacije i preuzeti ugostiteljstvo”, rekao je Medak.

 

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bukas pitao je kako to da se zatvaraju teretane i kasina, a crkve ne. “Očekujemo adekvatne mjere, mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne. Većina ugostiteljskih objekata koje imaju grijalice i prostor vani mogle bi naći modalitet rada. Bitno je, privatni sektor je rekao dosta, i mi želimo čuvati zdravlje, nadoknadite ono što nam treba da uspijemo preživjeti. Ispred nas je dugih pet ili pest mjeseci do cjepiva. Ovo će biti samo kratkoročni C vitamin”, rekao je Hrvoje Bujas.

Bujas je poručio da zaposlenici privatnog sektora nisu građani drugog reda.

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, kaže da su njihovi zahtjevi racionalni te da su konkurentne zemlje u ovom sektoru već predvidjele takve mjere.

“Žao nam je što nisu istovremeno objavljene kompenzacijske mjere. S argumentima koje smo rekli moći ćemo zahtijevati kompenzacijske mjere za učinak zatvaranja. Dio zdravlja nacije podrazumijeva financijsko zdravlje gospodarskih subjekata, obiteljskih poduzeća. Nakon sloma si možete misliti kako će izgledati mentalno zdravlje tih obitelji. Racionalnim ljudima ne treba objašnjavati zašto treba provesti kompenzacijske mjere”, rekao je Zorić.

Ugostitelji i poduzetnici u petak imaju sastanak u vladi. Bujas kaže da je sastanak trebao biti još jučer.

“Trebalo je ići s jasnijim i adekvatnijim mjerama i zajedno sa svim udrugama napraviti najbolji mogući paket s obzirom na sredstva koja dolaze iz EU. Dok su neki imali lijepe plaće radili ili ne, drugi propadaju. Na sastanak će doći naši predstavnici, nadamo se da ćemo izaći s kakvim-takvim osmjehom na licu. Očekujem poruku da nismo ostavljeni na cjedilu”, rekao je Bujas i dodao: “Tražimo adekvatne mjere i očekujem tu odluku sutra”.

Komentiraj