Uganda donijela zakon o zabrani identificiranja kao LGBTQ

Autor:

Daniel James, Unsplash

Parlament Ugande u utorak je donio zakon koji kriminalizira identificiranje kao pripadnik LGBTQ skupine, dajući vlastima široke ovlasti nad Uganđanima koji su već suočeni sa zakonskom diskriminacijom i napadima na ulici.

Više od 30 afričkih zemalja, uključujući Ugandu, već zabranjuju istospolne odnose. Ali novi zakon je prvi koji zabranjuje jednostavno identificiranje kao lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne i queer osobe, tvrde u skupini za ljudska prava Human Rights Watch.
Pristaše novog zakona kažu da je potrebno kazniti širi niz LGBTQ aktivnosti, za koje kažu da prijete tradicionalnim vrijednostima u konzervativnoj i religioznoj istočnoafričkoj zemlji.
Osim istospolnih odnosa, zakon zabranjuje promicanje i poticanje na homoseksualnost kao i urotu za upuštanje u homoseksualne odnose.
Za kršenje zakona slijede oštre kazne koje uključuju smrt za takozvanu tešku homoseksualnost i doživotni zatvor za homoseksualne odnose. Teška homoseksualnost uključuje homoseksualne odnose s osobama mlađim od 18 godina ili kada je počinitelj pozitivan na HIV.
„Naš stvoritelj Bog je sretan (zbog) onoga što se događa… Podržavam prijedlog zakona za zaštitu budućnosti naše djece”, rekao je zastupnik David Bahati tijekom rasprave o prijedlogu zakona.
„Ovdje se radi o suverenitetu naše nacije, nitko nas ne smije ucjenjivati, nitko nas ne smije zastrašivati.“
Zakon će biti poslan predsjedniku Yoweriju Museveniju na potpisivanje. Museveni nije komentirao trenutni prijedlog, ali se dugo protivio LGBTQ pravima i 2013. je potpisao zakon protiv LGBTQ koji su zapadne zemlje osudile prije nego što ga je domaći sud odbacio zbog proceduralnih razloga.

Posljednjih tjedana vlasti Ugande su uhvatile LGBTQ osobe nakon što su vjerski vođe i političari tvrdili da su pojedini studenti regrutirani u homoseksualnost u školama.
Ovog mjeseca vlasti su uhitile srednjoškolsku profesoricu u Jinji, istočnoj regiji Ugandei, zbog optužbi za “navođenje mladih djevojaka na neprirodno prakticiranje seksa”. Nakon toga je optužena za izrazito neprimjereno ponašanje i u zatvoru čeka suđenje.
Policija je u ponedjeljak priopćila da je uhitila šest osoba optuženih za vođenje mreže koja je bila “aktivno uključena u navođenje dječaka na sodomiju”.

OZNAKE: lgbtq, zabrana, uganda

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.