UEFA svoje članice pomaže s 236,5 milijuna eura

Nakon što je svjetska nogometna organizacija (FIFA) nedavno objavila da će svim svojim članicama zbog ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa pomoć s najmanje po 500.000 dolara mjere pomoći je predstavila i europska nogometna organizacija (UEFA).

>> FIFA nacionalne saveze pomaže sa 150 milijuna dolara

Ona je putem programa HatTrick za svojih 55 članica osigurala ukupno 236,5 milijuna eura, a svaki nacionalni savez, uključujući i Hrvatski nogometni savez, maksimalno će moći dobiti do 4,3 milijuna eura pomoći.

HatTrick sredstva obično se raspodjeljuju nacionalnim udruženjima kako bi pokrili tekuće troškove i pomogli razviti specifična i ciljana područja domaćeg nogometa. Međutim, UEFA je odlučila omogućiti svakoj članici da samostalni postavlja svoje prioritete u svjetlu negativnog utjecaja koronavirusa na nogomet na svim razinama.

Najavljujući financiranje, predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin rekao je: “Naš sport se suočava s neviđenim izazovom koji je uzrokovan pojavom koronavirusa. UEFA želi pomoći svojim članicama da odgovore na načine koji su primjereni njihovim specifičnim okolnostima. Kao rezultat toga, složili smo se da namijenimo do 4,3 milijuna eura po savezu, koje ćemo isplatiti u ostatku ove sezone i sljedeće godine. Sredstva se mogu koristiti onako kako nacionalni savezi smatraju prikladnim za obnovu nogometne zajednice. Vjerujem da je ovo odgovorna odluka da pomognemo koliko god možemo; ponosan sam na jedinstvo koje nogomet pokazuje tijekom ove krize. Bez sumnje, nogomet će biti u središtu povratka života u normalu. Kada to vrijeme dođe, nogomet mora biti spreman odgovoriti na taj poziv.”

UEFA-in program pomoći HatTrick jedan je od najvećih programa solidarnosti i razvoja koji je sportska organizacija ikad osnovala. Predstavljen je 2004. godine nakon UEFA EURO koji se održao u Portugalu. Zasnovan je na jednostavnoj ideji da se velik dio prihoda europskog prvenstva uloži u nogometni razvoj na tri različita načina (otuda i njegovo ime): ulaganje, obrazovanje i razmjene znanja. Do 2024. godine program HatTrick pružit će nevjerojatnih 2,6 milijardi eura na raspolaganju svojim članicama.

Komentiraj